Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allmänheten uppmanas: Lämna "övergivna" djurungar ifred

Ser du en ensam djurunge ute i det vilda. Lämna den ifred. Sannolikt finns mamman runt hörnet.
– Vi har också fått flera rapporter om människor som är ute i dalaskogarna för att skåda björn just nu. Samma sak gäller där, lämna vilda djur med ungar i fred!

Annons

Uppmaningen kommer från Länsstyrelsen i Dalarna som hoppas att allmänheten har förståelse för att djurlivet ute i det vilda är extra känsligt just nu på våren.

– Det är en störningskänslig tid med alla nyfödda ungar, konstaterar Lena Berg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

LÄS ÄVEN: Lösa hundar hot mot naturens barnkammare

Liten och söt är ekorrungen men lämna den ifred även om du hittar den ensam ute i det vilda: - Mamman är sannolikt i närheten och fullt medveten om var ungen är, säger Lena Berg, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen Dalarna.

Underbart söta små ekorrungar, lurviga björnungar och näpna rådjurskid. Lena Berg har full förståelse för om man vill "gripa in" och rädda en "övergiven" djurbebis. Senast under måndagen tog länsstyrelsen emot ett telefonsamtal från en person som hittat ett ensamt rådjurskid.

– Vårt råd blev att helt enkelt lämna ungen i fred och gå därifrån. Hindarna (honorna) lämnar sina ungar ofta långa stunder och kommer kanske tillbaka bara fyra till fem gånger om dagen för att ge di, förklarar Lena Berg.

Inte helt ovanligt är det också att hitta ekorrungar nedanför ett träd.

– Är de riktigt små klarar ekorrmamman utan problem att bära tillbaka dem upp i boet eller på annat sätt flytta ungen, säger Lena Berg.

Det är olagligt att störa och provocera björnar och deras ungar. Dessutom kan en björnmamma gå till skenattack om man inte håller tillräckligt avstånd.

En särskild uppmaning riktas även till nyfikna björnskådare:

– Vi har fått in flera rapporter om människor som samlas runt om i Dalarna för att titta på björnar. Just nu dras björnar gärna till åkrar och andra öppna ytor för att äta, eftersom det är där nytt gräs först kommer upp. Det är inte konstigt om de drar till sig uppmärksamhet och man får gärna betrakta dem på avstånd. Men det är viktigt att stanna på vägen i eller intill bilen.

LÄS ÄVEN: Avestakillen Tonys hemliga möten med en björn

Lena Berg betonar att det faktiskt är olagligt att störa genom att exempelvis smyga nära för att få bilder eller på annat sätt riskera att björnarna blir trängda eller provocerade.

- Det är alltid viktigt att vilda djur har fri flyktväg och inte blir inringade av intresserade människor.

Och hur stor är risken annars att en björnhona med ungar går till anfall?

– Minimal skulle jag säga men däremot kan honan göra en så kallad skenattack för att skrämmas om människor kommer för nära.

TV: Se björnen jaga och fälla älgen

Mer läsning

Annons