Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

228 personer i länet fick frivillig vård för missbruk – Så många var det i din kommun

228 personer i Dalarna fick frivillig institutionsvård i Dalarna under 2016. Drygt 7 000 i riket fick liknande hjälp för sina missbruk.

Annons

Drygt 7 000 fick frivillig institutionsvård under 2016.Ann-Sofi Rosenkvist / SiS

Flest personer var det i Borlänge, Falun, Hedemora och Mora visar statistik från Socialstyrelsen."Kommunerna jobbar väldigt olika. I stora och mellanstora kommuner finns många olika insatser att erbjuda, medan det i mindre kommuner inte alltid finns så många behandlingsalternativ", säger Daniel Svensson, sakkunnig inom missbruksfrågor på Socialstyrelsen.Antalet personer i frivillig institutionsvård minskade totalt med 6 procent mellan 2015 och 2016.

Under en tioårsperiod har minskningen varit 33 procent men antalet tvångsvårdade har ökat.

"Det behövs mer forskning för att se om det finns något samband. På ett övergripande plan finns det inget som antyder att kurvan över frivilligt vårdade borde gå ner. Frågan är om problemet ligger i missbrukssituationen eller i hur kommunerna prioriterar på grund av till exempel ekonomiska begränsningar eller personalunderskott", säger Daniel Svensson.APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

FAKTA: Antal personer och genomsnittligt antal i Dalarna

Avesta 14 personer/128 dygn.

Borlänge 63/115.

Falun 38/85.

Gagnef 6/80.

Hedemora 24/80.

Leksand 14/92.

Ludvika 22/113.

Malung-Sälen 5/113.

Mora 24/151.

Orsa 5/301.

Rättvik 15/106.

Säter 8/73.

För Smedjebacken och Vansbro har siffrorna skyddats av sekretesskäl.

Källa: Socialstyrelsen

FAKTA: InstitutionsvårdVård eller rehabilitering enligt lagen om vård av missbrukare (LVM) eller socialtjänstlagen (SoL) som sker dygnet runt på institution, till exempel utredningshem, motivationshem, behandlingshem, arbetskollektiv eller motsvarande. Även andra typer av hem med HVB-tillstånd, som till exempel familjehem, inackorderingshem och härbärgen, räknas in.Vården kan ges både som frivillig vård och som tvångsvård. Tvångsvård enligt LVM ges till personer 18 år och äldre. Frivilliga insatser enligt SoL ges till personer som är 21 år och äldre.

Källa Socialstyrelsen

Mer läsning

Annons