Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansens vägval

När de fem oppositionspartierna i Dalarnas landsting, alliansens fyrklöver tillsammans med Dalarna sjukvårdsparti, överväger att ta hjälp av utomstående expertis för att genomlysa landstingets ekonomi och verksamhet, kan budskapet tolkas på olika sätt. Den elaka varianten är att den borgerliga oppositionen kommit till egen slutsats att de brister i förmåga att formulera en oppositionspolitik värd namnet. En mildare tolkning är att alliansen inte tilltror landstingets administration förmåga att ta fram siffror och annat material som behövs för att oppositionen ska kunna utföra en kritisk granskning och slipa på argumenten.

Landstingtes politiska majoritet av socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister har hittills avvisat minoritetens krav på att ge oberoende experter möjlighet att granska landstingets komplexa verksamhet. Mot bakgrund av det dåliga samarbetsklimatet mellan majoritet och opposition, finns det heller ingen anledning tro att majoriteten kommer att ändra inställning. Ledningen hävdar att den har fullt förtroende för den kompetens som mångmiljardföretaget Landstinget Dalarna förvaltar. Tonläget var ett annat för mer än ett år sedan, när underskotten i ekonomin tvingade majoritetspartierna till tuffa besparingar och som även skapade underlag för den skattehöjning som S, MP och V, mot oppositionens vilja, kommer att driva igenom om ett par veckor.

Mot den bakgrunden hedrar det alliansen och Dalarnas sjukvårdsparti om partierna "ur egen kassa" väljer att finansiera en utomstående granskning. Men modellen har sina betänkligheter. Hur ska den framtida oppositionspolitiken formuleras om de externa experterna inte hittar några påtagliga brister och systemfel, och hur kommer landstingets folkvalda revisorer, liksom de externa revisorerna, att reagera över de fem oppositionsparternas arbetsmetod? Landstingets revisorer har aldrig dragit sig för att uttala skarp kritik när så varit påkallat. Men med den blockpolitik som rått och råder i landstinget, stannar kritiken i revisionsrapporten. De politiska konsekvenserna uteblir.

Oppositionen drivs av ett missnöje över hur landstinget sköts. Det är en stark drivkraft som också kräver att allianspartierna presenterar en alternativ sjukvårdspolitik som i trovärdighet överträffar majoritetens. Det är gott om tid att formulera sig inför nästa val. Med eller utan hjälp av extern kompetens.