Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansens dilemma

Oppositionspartierna i landstinget, alliansen och Dalarnas sjukvårdsparti, vägrar acceptera vänstermajoritetens förslag om att höja landstingsskatten med 50 öre nästa år. Oppositionen anser att skatteökningen ger felaktiga signaler, både i den egna organisationen och till människor som planerar att flytta till Dalarna. Men det är samtidigt ett fattigdomsbevis att alliansen inte kan enas i en gemensam hållning när det gäller struktur och uppdragets omfattning.

Alliansens synsätt om att landstinget måste rätta mun efter matsäcken och ledas på ett sätt som skapar respekt för de ekonomiska ramar som de folkvalda sätter upp, inger respekt. En utbredd kultur med en verksamhet som alltid kan förlita sig på skattebetalarna som hjälpgummor när pengarna förbrukats, är ett ohållbart system. Allianspartierna tar därför strid för oförändrad skatt genom att acceptera ett sämre resultat än vad Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänstern vill se.

Det finns en grundmurad uppfattning hos allianspolitikerna att det går att spara ytterligare och effektivisera i verksamheten. Tesen stärks av de besparingar som ägt rum och av landstingsledningens handlande under det här året. I början av 2012 var direktiven stenhårda. Det skulle vändas på alla stenar i sjukvården. Inga andra landstingssubventionerade sektorer fick röras. Men tidigare i höst ändrade sig ledningen och nu var en skattehöjning den enda framkomliga vägen för att åstadkomma en patientsäker hälso- och sjukvård mot bakgrund av förväntade kostnadsökningar.

250 miljoner kronor kommer skattehöjningen att tillföra landstinget under nästa år. Det skapar ett rådrum, men riskerar också att leda till dyra önskelistor med återställarkrav. Utan en tuff ekonomistyrning riskerar landstinget att ånyo dra på sig underskott. Alliansen har inte politisk kraft att förhindra skattehöjningen. Oppositionen ska förstås ta debatten i landstingsfullmäktige, men också redan nu ställa in siktet på 2014 års valrörelse genom att ta fram ett genomarbetat alternativ till vänsterpartiernas modell för sjukvård i Dalarna.

Landstingsvalet i Dalarna kommer att handla om sjukhusstruktur, om antalet vårdcentraler och krav på tillgänglighet och korta vårdköer. Kvaliteten på länets sjukvård blir en ödesfråga i valet. Desto tidigare väljarna får ett tydligt besked om alternativen, desto större chans till väljarframgång.