Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen: Vi blev förda bakom ljuset

Nu har barn- och bildningsnämnden beslutat om vad man ska göra för att minska underskottet på över 40 miljoner kronor.
Allergiavdelningen ser ut att bli kvar.

Barn- och bildningsnämnden måste göra något åt underskottet på 43,5 miljoner kronor. På sitt senaste möte, som var extrainsatt med anledning av det ekonomiska läget, diskuterades förslagen.

Flera av de tidigare föreslagna åtgärderna klubbades igenom. Till exempel översyn av lokaler för framtida avveckling och gymnasieskolans kostnader samt genomgång av bidraget till öppna förskolor.

Alliansen hade flera ytterligare förslag och förslag på ändringar. I arbetet med att minska skolans kostkostnader tydliggörs nu att detta ska göras utan avsteg från skollagens krav på näringsriktig mat. När det gäller avgift för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem görs det nu också klart att en inkomstgräns för avgiftsfri verksamhet ska ingå.

Alliansen fick också igenom en ändring om allergiavdelningen. I stället för att den skulle omvandlas till en vanlig avdelning, alltså läggas ned, ska den nu bevaras. Ickeallergiska barn kan gå på avdelningen, men det blir de allergiska barnens behov som styr.

– Vi blev förda bakom ljuset och fick veta att det inte fanns något behov av en allergiavdelning. Jag är tacksam över att jag blev kontaktad och fick veta att det visst finns ett behov. Det är en seger att den blev bevarad, säger Monica Lundin, (FP), i nämnden som framhåller att det såklart är viktigt att ha rätt fakta på bordet inför beslut.

Nämndens åtgärder ska nu presenteras för kommunstyrelsen senare i juni. Helst ska en del åtgärder ge resultat redan i år, men det står klart att nämnden inte kommer att klara av att få ekonomin i balans i år.

– Vi hade en lång, saklig diskussion och förutom alliansens förslag så var vi eniga. Det känns bra i det här läget som vi befinner oss i, menar Mari Jonsson (S), ordförande i nämnden.