Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen är på väg att spricka

Falualliansen är på god väg att spricka.
Falupartiet är nämligen i dag inte berett att ta ställning till vilka partier man vill samarbeta med efter valet 2014.
– Anledningen är att vi känner oss överkörda av Moderaterna, säger Maria Gehlin, som sitter med i partistyrelsen.

Något större lugn och ro verkar inte råda inom Falupolitiken.

Nu stormar det på den borgerliga sidan.

Falupartiet är sedan starten ansett som ett borgerligt parti, men öppnar nu upp för samarbete med Socialdemokraterna efter valet 2014.

Falualliansen - bestående av Moderaterna, Falupartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centern - är därmed på väg att spricka.

– Vem som vill får ta bollen. Personligen sitter jag hellre i en mindre opposition än i knät på Moderaterna, säger Maria Gehlin.

Styrelsen för Falupartiet har, enligt Maria Gehlin, tagit ett beslut om att partiet ska vänta med att ge ett besked om samarbetspartier och former till efter valet 2014.

– Beslutet togs i full enighet av de som var närvarande. Vilka vi ska samarbeta med, och på vilka villkor, är besked som får vänta till efter nästa val. Vi tar inte ställning till det redan nu, säger Maria Gehlin.

Ställer sig alla medlemmar bakom det beslutet?

– Det vet jag inte, men vi styrelsen är eniga till hundra procent.

Men ni öppnar även upp för ett samarbete med S?

– Vi stänger inga dörrar alls. Falupartiet är i grunden ett borgerligt parti, men vi kommer att ta beslut utefter vad vi tror är bäst för Falun. Vi får se vad landet ligger efter nästa val, men vi finns inte bara till för att blidka M.

– I nuläget vet vi inget om hur mandatfördelningen kommer att se ut efter nästa val. Det enda vi vet är att Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet inte kommer att ses som några samarbetspartier. Det gäller att få ihop en handlingskraftig majoritet, och där vill vi gärna finnas med, fortsätter Maria Gehlin.

Att samarbetet i Falualliansen nu är på väg att spricka har sina rötter i tillsättningen av det nya barn- och utbildningsutskottet, som bara kommer att ha fem ordinarie ledamöter. Många partier blir helt utan representation och insyn i skolfrågorna.

Falupartiet känner sig överkört i ärendehanteringen.

– Ingår man i en allians, bör man också kunna komma överens om saker och ting som ett team också. Ha en dialog. I det här fallet har ledande Moderater och Centerpartister gjort upp med S om utskottets storlek, och vilka som ska sitta där. Jag är gruppledare för Falupartiet och har inte ens varit tillfrågad, vilket inte heller någon annan från vår styrelse har varit, säger Maria Gehlin.

Varför fick ni inte vara med i diskussionen tror du?

– Jag tror att Moderaterna tycker att Falupartiet tar en för stor plats i den politiska debatten, och därmed försöker tysta oss på det här viset. Men att inte ens ta upp en diskussion med en samarbetspartner känns så där.

Är Falupartiet svåra att samarbeta med?

– Det finns kritik mot alla partier och dess ledande politiker, alla har sina för- och nackdelar. Men ska ett samarbete fungera kan inte bara ett parti styra och ställa. Det ställer vi inte upp på.