Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allergiavdelning hotad – igen

Borlänge kommun gör en tvärvändning.
Förskolans allergiavdelning är nu hotad på nytt.
Förslaget är att den ska stänga i augusti.

Först skulle allergiavdelningen inom Borlänge kommuns förskola avvecklas som en del av ett sparpaket. Sedan lyckades oppositionen i barn- och bildningsnämnden bevara den. Nu gör kommunen en tvärvändning igen.

På barn- och bildningsnämndens arbetsutskott föreslogs på nytt att avdelningen skulle avvecklas och bli en vanlig avdelning.

Det slutgiltiga beslutet tas i nämnden den 10 juni.

– Av min seger häromdagen att vi lyckades behålla avdelningen blev det inget alls, säger en besviken Monica Lundin (FP) som var en av två i arbetsutskottet som motsatte sig förslaget om nedläggning.

Det upprivna beslutet väcker starka känslor.

– Det här är en fullständig katastrof för hela Borlänge. Jag är så upprörd att jag knappt kan prata, säger Jane Simonsen som varit aktiv i Astma- och allergiförbundet i Borlänge och kämpade för att avdelningen skulle öppna från första början.

De tre barnen som nu går på allergiavdelningen ska placeras ut på vanliga förskolor.

– Det blir katastrof. Det finns barn där som inte kan sitta bredvid någon som har pälsdjur hemma, då får de astma, förklarar Jane Simonsen som nu tar upp kampen om avdelningens överlevnad.

– Jag kommer kämpa och jag tänker inte ge mig. Man kan inte ställa 200 barn i förskolekö mot sjuka barn, säger hon.

Även svårt allergisk personal på avdelningen kommer att drabbas av en nedläggning.

Så här såg verksamheten ut 2010.