Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Allemansrätten klarar inte riktigt utmaningarna"

Martin Moraeus, ordförande i LRF Dalarnas regionstyrelse, berättar om den frustration som märks hos markägare.

Upplever du att allemansrätten hängt med synen på friluftsliv?

– Allemansrätten klarar inte riktigt att möta de utmaningar som den nu ställs inför när friluftslivet är i mer organiserad form. Till exempel om man ska ut och köra fyrhjuling, då ställs den ju på prov.

Han berättar att som markägare upplever han att människor tar det för givet att vistas på någon annans mark. Människor som hittar ett trevligt promenadstråk eller bärställe blir upprörda när skogsägaren avverkar.

– Där ser jag en risk att man hela tiden flyttar fram sin position. Man tar det som självklart att den här skogen tillhör oss alla och så hugger någon ner den. Den tillhör inte oss alla utan det är markägarens skog och han har upplåtit den för att alla ska få vara där efter allemansrätten, säger Matin Moraeus.

Han drar parallellen att om han upplät ett rum till en vän och sedan hyr vännen ut rummet

– Jag upplever en ökad frustration från markägarsidan. Man upplever att folk tänjer på sina rättigheter hela tiden.

Vilken omfattning ska allemansrätten ha i framtiden tycker du?

– Det blir hårklyverier. Om det är en verksamhet som inte gör skada, ska den vara kvar? Det är svårt att lagstifta om hyfs.

I debatten om att lagstifta mot kommersiell verksamhet så handlar en del av kritiken mot att det kan slå mot andra organisationsformer. Ideella organiserade verksamheter i skogen är rädda att stängas ute, hur ska man göra?

– Ja här i Dalarna så har vi en otrolig ägosplittring med småskiften och om man då ska ta en grupp på tio pers och gå från punkt A till B och så är det tusen markägare de ska fråga. Jag inser ju att man är nervös just för det då.

– Vår generella ståndpunkt är ju att man vill ha kvar allemansrätten men den ska gälla för privatpersoner och då är man där som gäst. Förutsättning är att man håller sig till det och tänjer inte på det.