Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Allégatan är ingen allmän parkeringsplats"

Allégatan är inte och har aldrig varit någon allmän parkeringsplats.
Dessutom har fastighetsägarna skyldighet att ordna p-platser till sina hyresgäster.
Det beskedet ger kommunens tekniske chef P-O Dahlström.

Emelie Hane, som är hyresgäst hos Bärkehus och boende i ett flerfamiljshus vid Allégatan, riktade i DT kritik mot de nya skärpta parkeringsreglerna i centrala Smedjebacken. De som tidigare har kunnat parkera längs med Allégatan hänvisas nu till p-skivestyrda parkeringar vid Vasatorget eller Konsum.

Till DT sa Emelie Hane om parkerandet: "Visst kan jag stå vid till exempel Konsum men jag vill inte gå upp mitt i natten och ställa om p-skivan eller flytta bilen."

Hon la också till att vid inflyttning i huset klargjorde Bärkehus att hon skulle kunna parkera på Allégatan.

Men det konstaterar P-O Dahlström inte är korrekt:

– Allégatan är ingen allmän parkeringsplats, även om det har blivit så att den har använts som det. Det är egentligen fastighetsägarens skyldighet att ordna parkering till de som hyr och det gäller ju inte minst flerbostäder.

Klart är att snöröjning, sandborttagning och liknande har varit ett problem på Allégatan under många år.

– Det är många fordon som har blivit stående parkerade där för länge, säger P-O Dahlström.

När så förre gatuchefen Niclas Camarstrand gjorde en rejäl genomlysning, förändring samt ett tydliggörande av parkeringsreglerna i Smedjebackens centrum blev det inte i samtliga fall uppskattat av medborgarna.

– En del justeringar har redan gjorts efter påpekanden, men vi fortsätter att samla ihop synpunkter och sedan får vi sätta oss och titta igenom ordentligt om det är fler saker som behöver rättas till, säger P-O Dahlström.

En sådan sak kan möjligen bli att införa datumparkering längs med Allégatan, vilket skulle underlätta städning av gatan samtidigt som boende kan börja parkera där igen.

– Det skulle eventuellt kunna vara en lösning med datumparkering, men samtidigt är det fortfarande så att fastighetsägarna ska ordna parkeringsplaster till sina hyresgäster.