Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla vill ha öppet - men fjällkyrkorna blir stängda

Kyrkoherde Arne Söderbäck i Lima-Transtrands församling tycker att det är en "skandal" att fjällkyrkan nu måste stängas för att församlingen och fjällkyrkans styrelse inte kan samarbeta. Styrelsen vice ordförande Owe Pettersson tycker att det är "fruktansvärt" att det nu går mot stängda fjällkyrkor för en verksamhet som varit så uppskattad. Parterna har uppenbarligen svårt att enas om orsaken, men båda säger sig vara måna om att fjällkyrkorna ska vara öppna.

Annons

Försöket att medla mellan församlingen och Insamlingsstiftelsen, som är fjällkyrkans styrelse, gav inget resultat.

– Ändå försökte vi med att backa, ja ända in i garaget. Från församlingen var vi beredda på att gå med på en verksamhetsövergång med befintlig personal och att fjällkyrkoverksamheten skulle tas över av församlingen om ett halvt till ett år. Detta var vi beredda att acceptera trots att vi fortfarande inte fått full insyn i Insamlingsstiftelsen, för att fjällkyrkorna inte skulle behöva stängas. Men det var kalla handen. Fast det här var precis vad vi tidigare i år var överens om. Vad jag förstår så vill inte Insamlingsstiftelsen att fjällkyrkorna ska få fungera, men de vill göra mig till syndabock, säger kyrkoherde Söderbäck.

Owe Pettersson, som är Insamlingsstiftelsens vice ordförande och ordförande i Fjällkyrkoföreningen som äger kyrkorna, är kritisk till församlingens agerande:

– Jag ser det inte som något seriöst förslag. Vi har personal och deras organisationer att ta hänsyn till. Församlingens kyrkoråd måste börja med att riva upp sitt beslut att inte gå med på en verksamhetsövergång. Sedan är vi tillbaka på ruta ett och då måste vi börja om med förhandlingar med personalen, enligt de lagar och bestämmelser som gäller på arbetsmarknaden. Det finns inga möjligheter att fjällkyrkan kan vara öppen då vi går in i det nya året, tyvärr. Det stora felet är att stiftet och församlingen inte lyckats få till ett fjällkyrkoavtal på sex år, nu ställs saken på sin spets. Jag har inget dåligt samvete, jag tycker att vi har gjort vårt bästa, säger Pettersson.

Biskop Thomas Söderberg hade hoppats att medlingen skulle kunna ge någon lösning för den fortsatta verksamheten vid fjällkyrkorna i Sälen.

– Det är en mycket trist situation och det är med sorg i hjärtat som jag konstaterar att det nu är som det är. Men vi ska arbeta vidare med frågan så gott vi nu kan. Jag brukar tänka så här, känn ingen oro, tappa inte modet, och det får gälla även i den här frågan, säger Söderberg.

Medlaren Sune Sandström konstaterar att parterna var alltför oense:

– De var överens om en verksamhetsövergång, men församlingen ville att den skulle ske om ett halvår och Insamlingsstiftelsen ville ha två år, säger Sandström.

Mer läsning

Annons