Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla gör som Arla -rekordsänker mjölkpriset

Falköpings mejeriförening och Gefleortens mejeriförening gör som Arla, sänker böndernas mjölkpris till rekordlåg nivå och Grådö Mejeris ägare kräver nu att mjölkkvoterna återinförs.

Falköpings Mejeri är en ekonomisk förening som ägs av cirka 200 mjölkbönder i Falköpingsbygden, i föreningen ingår även Grådö Mejeri i Dalarna.

Grådö har 47 kontrakterade mjölkgårdar i Dalarna, Uppland, Västmanland och Örebro län.

– Den här mjölkkrisen har nu pågått i snart två år. Vi kan säga och upprepa uppmaningen -köp svensk mjölk och svenska mejeriprodukter - men det hjälper inte.

– Mjölkkvoterna måste återinföras. Det är det enda som hjälper, om inte svensk mjölkproduktion ska slås ut, säger Grådö mejeris ägare Falköpings Mejeris ordförande Ulf Claesson, som tycker att marknaden visar att mjölkproduktionen i Sverige inte klarar en avreglerad marknad.

Sedan avregleringen då man i Europa släppte mjölkkvoterna fria första april 2014 har Irland ökat sin mjölkproduktion med 20 procent, Danmark sin med 7 procent och den svenska minskat med 2,7 procent. Ett mjölkföretag per dag gav upp under 2015.

Falköping sänkte avräkningspriset med 20 öre till 2:70 i maj. Det är visserligen knappt 40 öre mer än vad Arla betalar men är ändå ett historiskt lågt pris.

– Grådös pris är kopplat till ett kontrakt men ligger ganska nära vårt pris, berättar Falköpings Ulf Claesson som konstaterar att priset är så lågt att det inte går att få ekonomi i en mjölkgård idag.

Är det realistiskt att återreglera mjölkmarknaden?

– Om du frågar mig så säger jag ja, men frågar du en bonde i ett land men gynnsammare förhållanden så blir nog svaret ett annat. Irland har potential att öka sin mjölkproduktion med 60 procent jämfört med tiden då kvoterna avskaffades.

– I ett land som Irland kan man bygga billigare ladugårdar. Det är grönt året om och de har ett mycket bättre klimat för mjölkproduktion än vi har i Sverige. Då kan man producera billigt och vi kan inte konkurrera. Så återinför mjölkkvoterna annars går det överstyr. Jag ser ingen annan utväg, säger Ulf Claesson.

Han konstaterar att trots att Falköpings Mejeri och Grådö i allt väsentligt arbetar på en nationell marknad, men går det inte att komma ifrån kopplingen till det internationella mjölkpriset.

Nu har både Falköpings och Grådö klarat sig relativt bra då de hittat nya leverantörer som lämnat Arla.

– Men det är politiska beslut som behövs för att få lika villkor mellan länder, säger Ulf Claesson.

Arla som har en nästan monopollik ställning i Sverige och Danmark har som DT sänkt inköpspriset och betalar nu 2,32 kronor per kilo mjölk från juni i år.

Gefleortens som inte offentliggör sina mjölkpriser till bönderna kommer också att sänka avräkningspriset på mjölk till sina ägarbönder med cirka 20 öre från och med den 1 juni skriver lantbrukstidningen ATL.

Och mjölkbonden Malin Sundin i Orsa som skrev romanen Spilld mjölk för att berätta om tillståndet för landets bönder i fjol skriver så här i ett aktuellt blogginlägg:

"Ersättningen för vår fina mjölkråvara kommer sjunka ännu mer, kanske ner emot två kronor per kilo mjölk. (Internationellt sett är priserna i några länder redan under en krona!) Orsaken till det är inte våra egna kooperativs misslyckanden eller att det största av de bondeägda, Arla verkar i fler länder än Sverige. Orsaken är mer komplicerad än så. Men med visst kunnande i ekonomi så är det inte alls så komplicerat. Mjölkmarknaden är internationell. Mjölk är en internationell handelsvara som följer ”börsen” precis som många andra varor. "