Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Alla föräldrar borde informeras"

Missbruk, droghandel och våldshot.
Det ska förekomma på Faluns högstadieskolor.
Föräldrar är kritiska till att skolledningen valt att inte informera om vad som pågår.
– Vi tycker att det är viktigt att alla får reda på vad som händer, säger föräldrar som nu med stor olust skickar sina barn till skolan.

– Det är vi föräldrar som är ytterst ansvariga får våra barn. Men om vi inte får veta något kan vi inget göra. Det kan verkligen hända alla barn. I alla samhällsklasser, säger pappan som talar av egen erfarenhet.

Högstadieungdomar missbrukar drogen spice. De styrs av ett några år äldre gäng. Gängledarna övertalar sina "springpojkar" att stjäla och sälja knark. Ryktet om ledarna sprider sig och ger dem makten att utpressa ungdomarna på pengar.

Våldsbrott och hot har förekommit och ungdomar bär kniv.

Själv märkte pappan ingenting. Allt uppdagades i vintras. I februari gick falupolisen ut med information om brotten som ägt rum i och i anslutning till Faluns högstadieskolor.

– Barnen kom i princip från alla skolor i Falun och från alla olika samhällskikt. Ungdomspolisen och Dialogen har gjort ett fantastiskt jobb. Inte minst med tanke på vilka små resurser de har, berättar pappan.

Polisärendet är avslutat och berörda har fått hjälp från flera olika instanser.

Men problemet är inte borta, enligt föräldrarna.

– Nya ungdomar på skolorna lockas med rekordfart in i missbruk, där spice, hasch och nätdroger har blivit extremt vanligt. På Västra skolan har flera elever uppmärksammat försäljning av droger inom skolans väggar. De har även sett klasskamrater påverkade i skolan. När de delger informationen till vuxna, som säger att de tycker det är allvarligt men samtidigt inte gör något åt det, brister förtroendet för vuxenvärlden, säger en mamma.

Bara berörda föräldrar har informerats om vad som pågår.

– Vem som helst kan drabbas och alla föräldrar borde få veta hur lätt och snabbt det kan gå. Det man borde göra är att jobba förebyggande. Tidigare i åldrarna och vid minsta tecken, säger pappan och pekar på att skolpersonal har anmälningsplikt, medan privatpersoner anonymt kan tipsa socialtjänsten vid bara misstanken.

Föräldrarna har upprepade gånger varit i kontakt med skolledningen i hopp om att åtgärder ska sättas in.

– Det här är ett samhällsproblem som har smugit sig in i skolorna. Det är en otrygg miljö. Jag känner mig inte alls trygg med att låta mitt barn gå till skolan, säger mamman.

Till slut berättade skolledningen om två åtgärder: Skolan låses vissa tider och personal agerar korridorvakter som patrullerar på rasterna.

– En sådan sak vill man ju som förälder bli informerad om.

Men förslagen om att informera alla föräldrar har gång på gång avvisats av skolledningen. Föräldrarna förstår inte var det felar och vad mörkandet bottnar i.

– Något systemfel måste det vara. Vi tror att skolorna är måna om sitt rykte eftersom strömmen av elever kan ändras snabbt. Man vill inte stå med halvtomma klassrum.

– Som förälder tycker man bara att det är positivt att skolan agerar och informerar. Jag är övertygad om att de flesta föräldrarna skulle tycka så.