Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla föds goda - eller?

Att ondska är motsatsen till godhet kan nog de flesta gå med på.
Men hur ser ondskan egentligen ut?
Har den alltid bockhorn och eldgaffel? Kan man födas ond? Är du en ond människa om du tänker en ond tanke?
– Kom och dela med dig av dina funderingar, uppmanar prästerna Peter Lundqvist och Per-Olof Lif.

Det finns nog en och annan som kommer att höja på ögonbrynen när de får reda på att två av prästerna i Svenska kyrkan i Leksand bjuder in allmänheten till samtal och funderingar kring ondska.

Men det är precis vad Peter Lundqvist och Per-Olof Lif gör - men det är inte som präster de vill ta del av dina tankar, utan som nyfikna medmänniskor.

Och på onsdag kväll i nästa vecka hoppas de på många intressanta samtal i S:t Persgården - om just ondska.

– Ondska är inget man direkt pratar med andra om i vardagen, men jag vet att det finns ett stort behov, säger Peter Lundqvist.

– Inte minst efter det som hände i Norge på Utöya. För många är Anders Behring Breivik bilden av ondska - men visa ett foto för någon som inte vet vad som hänt och Breivik ser ut som vilken gutt som helst.

Och det är just bilden av ondskan som Peter Lundqvist vill få oss att reflektera kring - för att ondskan finns är han helt säker på.

– Absolut! Visst finns den och vi behöver lyfta fram ondskan och våga titta på den och identifiera den för att komma vidare i livet, säger han.

Är världen mer ond i dag än förr i tiden?

– Nej, allt var grymmare förr - ta bara korstågen och vikingarnas härjningar. Världen blir bättre och bättre, men ondskan finns där och vi kan aldrig förstå den - bara bekämpa den.

Kan då människan leva helt utan ondska - eller behöver vi den? Som en påminnelse kanske? I paradiset fanns ju ormen.

– Jag vet inte, men vi får se. Kanske kommer frågeställningen upp på onsdag - kanske diskuterar vi något helt annat.

– Jag tycker det här ska bli mycket spännande och hoppas att vi kan fortsätta diskutera ondskan ur olika synvinklar vid flera tillfällen de närmaste veckorna, avslutar Peter Lundqvist.