Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla får springa i hinderbanan och i Tough Race

Här är träningen som kan leda till terrängloppet Tough Race i sommar.Vid hinderbanan i Vika står Henrik ”Tough Race” Josefsson. Han uppmuntrar till motion, både för vana och ovana. - Det är första gången jag testar, säger Sadighe Kazemil, från Afghanistan, som nu bor på asylboendet på Högbo.

En buss från asylboendet på Högbo rullar ner till hinderbanan. Från Vikagårdens asylboende kommer också ett gäng. Samtidigt dyker intresserade upp som läst om träningstillfället med Henrik Josefsson.

Han är initiativtagare och tävlingsledare för terrängloppet Tough Race i Borlänge.

Men i kvällssolen på onsdagen handlar träningen inte om tävling, säger Henrik Josefsson. Han vill i första hand att hinderbanan ska få fler att upptäcka rörelseglädje och fördelar med motion.

Henrik Josefsson visar. Han kryper, klättrar, hoppar och drar sig framåt. Efter uppvärmning med en vända i skogen väntar fri träning.

Skratt och prat sprider sig över planen.

Sadighe Kazemil tar sats och kastar sig över hindret. Efteråt berättar hon på engelska att hon provar hinderbana för första gången.

- Det är spännande! Jag har bara sett det på tv.

Nasiyahmad Nazami kommer också från Afghanistan. Även han kan engelska och fungerar som tolk för dem som talar farsi.

- Det här är viktigt och bra för hälsan! Många sitter på rummen och det händer inte så mycket.

Kanske blir följden träningsverk i morgon, men också bättre nattsömn, tror Nasiyahmad Nazami .

Lisa Mattsson drar sig snabbt framåt i armgången. Hon tränar i Måndagsklubben CrossFit Falun.

- Jag läste om det här. Jättekul att träna ihop med andra med olika bakgrund. Jag trodde inte att det skulle komma så många!

Men alla vid banan tränar inte. Familjer njuterockså av våren, sitter tillsammans och följer barnen som leker.

Emma Rydén, en av initiativtagarna till Bygden Bryr sig, hoppas på fortsatt motion efter första kvällen. Asylsökande vet nu var hinderbanan ligger.

- Nya kontakter med bybor kan ju också leda till träning ihop.

Och kanske blir det också ett lag från Vika i Tough Race 1-2 juli, lägger hon till.

För barn och ungdomar i åldern 11-18 år driver Tough Race Sweden insamlingen #Alla får springa. De som inte har ekonomiska förutsättningar för loppet ska få avgiften betald. Insamlingen sker i samarbete med organisationen hjälptill.nu

Läs även:

Mer om Tough race Sweden

Insamlingen #Allafår springa

Högbo blir asylboende