Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Alla borde testa bygga egen bil"

Anette och Lasse Surakka byggde sin Willys Coupé Replica från grunden. Det har varit många år av fix och trix men helt klart värt det, om man ska tro paret från Grängesberg.

Makarna har båda sedan barnsben varit intresserade av bilar. Ett intresse som i högsta grad också har präglat deras vuxna liv.

En dag 2002 bläddrade Lasse bland tidningsannonserna och fick syn på en bil varpå han utbrast:

– Vilken frän bil, till hustrun Anette.

Anette kunde inte annat än hålla med och i hemlighet köpte hon bilen som en överraskning till maken.

– När jag visade honom kvittot sa han att jag inte var klok, säger Anette och skrattar.

Bilen var dock inte i det skick den är nu, snarare tvärtom.

– När vi fick hem den var det fyra hjul, rampipor och ett skal, berättar Lasse.

Arbetet med bilen har sedan dess pågått till och från, med avbrott för husrenoveringar och altanbygge. Eftersom bilen är ett hemmagjort amatörbygge var den tvungen att besiktigas i flera etapper.

– Först var det byggbesiktningen, säger Anette och berättar att bilen sedan fick gå igenom buller- och bromsprov och till slut besiktigas i Falun för att få nummerplåtar och tillstånd att brukas som en vanlig bil.

– Jag kan inte förklara känslan när man får nummerplåtarna i brevlådan på en bil man själv byggt från grunden, säger Anette och tycker att det vore kul om fler ville bygga från grunden.