Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla barn ska få lära sig älvdalska

Alla skolelever i Älvdalen ska få chansen att läsa älvdalska under hela högstadiet. År 2030 ska minst 30 procent av eleverna som går ut årskurs nio i Älvdalens socken vara tvåspråkiga i form av älvdalska och svenska. Personalen ska få utbildning och material för undervisning ska tas fram.

När personal ska rekryteras till förskola eller äldreomsorg förskola och äldreomsorg ska älvdalska vara en merit. Detta är en del av innehållet i kommunens plan för att det älvdalska språket inte dör ut.

Denna handlingsplan antogs av kommunstyrelsen i Älvdalen och protokollet justerades på onsdagen.

Kommunens plan innehåller en bakgrundsbeskrivning som går ut på att det finns lagliga möjligheter att föra in älvdalska språket i grundskolans alla stadier. Och att kommunen har en skyldighet att medverka till att språket inte dör ut, trots att språket ännu inte erkänts av svenska staten som ett minoritetsspråk.

– Det ska vi göra genom att Barn- och utbildningsförvaltningen nu ska inventera vilka behov av utbildningsinsatser som behövs för att den språkliga kompetensen såväl som den pedagogiska finns hos personalen , säger kommunstyrelsens ordförande Peter Egardt (S).

När det gäller ansvaret för att planen genomförs så är det Barn- och Utbildningsförvaltningens samt förskolans ledning som har ansvaret för att se till att personalen känner till kommunens plan och arbetar för att fullfölja denna.

Barn- och Utbildningsförvaltningen har också ansvar för att se till att alla icke älvdalsktalande föräldrar ges stöd så att de kan ta aktiv del i barnens älvdalsspråkliga utveckling. Vidare har denna förvaltning ansvaret att ta fram material i form av böcker, musik med mera till den älvdalsktalande förskoleavdelning som redan startat. Materialet ska vara på älvdalska eller på älvdalska och svenska.

Peter Egardt är mycket nöjd med att planen nu är godtagen.

– Jag anser förstås att handlingsplanen är bra och att den ger kommunen möjligheter att på ett tydligt sätt nå målet att rädda det älvdalska språket från att dö ut. Ett av syftena med handlingsplanen är att visa på långsiktigheten i det tidigare beslutet att starta en förskoleavdelning på älvdalska och att det inte var ett projekt med ett visst slutdatum, säger Peter Egardt. .

– Vår förhoppning och inriktning på vårt arbete är förstås att älvdalskan också får status av språk också inom Sveriges gränser och inte enbart utanför så som fallet är just nu genom den internationella språkkoden älvdalskan fått under året.

Yair Sapir är lektor i svenska språket vid Högskolan Kristianstad och även ordförande vid Råðdjärum Råðdjärum, Älvdalska språkrådet, är också mycket glad över beslutet i Älvdalen.

– Kommunens beslut är utomordentligt viktigt och glädjande. Älvdalens kommun har samarbetat flitigt med de älvdalska talarna och språkvetarna under de senaste elva åren och inser vilken kulturskatt älvdalskan utgör. Och hur viktig den är ur människorättsperspektiv. Jag tror att beslutet kan föra med sig mycket positiva följder för Älvdalen. Men det är viktigt att beslut blir till handling och det är bråttom med det, säger Yair Sapir.

– Det finns nämligen få talare kvar, som har växt upp med en stark och stolt älvdalska, och dessa talare är ytterst viktiga när språket ska återupplivas bland barnen och föras vidare till de kommande generationerna, säger Yair Sapir.

Funk Emil Eriksson, i styrelsen för föreningen Ulum Dalska, är väldigt glad över beslutet.

– Helt otroligt och obeskrivligt roligt att kommunen tagit detta beslut. Det är helt fantastiskt att känna det enorma stödet från kommunen, som nu visar att de förstår vikten av vårt språk. Det är stort, jättestort och går knappt att förstå hur viktigt detta är för Älvdalen och framförallt för barnen i Älvdalen, säger han.

Björn Rehnström