Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alice Babs fick Charlie Norman-priset

Lill-Babs, Björns Skifs och Robert Wells har fått det. I lördags var det Alice Babs tur att tilldelas årets Charlie Norman-pris. Jazzpianisten Lowe Linnas blev årets ungdomsstipendiat.
– Alice Babs har funnits med i tankarna länge, säger Giggi Karlestedt vid Ludvika kommun.

De lärde känna varandra på 40-talet och kom sedan att betyda mycket för varandras musikaliska utveckling. Dalapubliken har på senare år kunnat höra Alice Babs och Charlie Norman spela tillsammans i Mammuthallen vid ABB i Ludvika när Charlie firade 60 år som artist. I lördags tilldelades Alice Babs årets hederspris till boogiewoogiekungens minne vid Charlie Norman-hyllningen i Ludvika Folkets hus.

– Det har funnits med i tankarna länge att ge Alice priset. Man pratar ofta om Charlie som en stor entertainer och Alice Babs var på samma sätt en folklig och väldigt skicklig underhållare. Duke Ellington som hon också sjöng med sade tydligen att han fick lov att ersätta henne med tre sångerskor när hon inte kunde vara med.

Det säger Giggi Karlestedt, kultursekreterare på Ludvika kommun som håller i priset. Alice Babs som nyligen drabbats av en stroke kunde inte närvara personligen men skickade hälsningar via dottern Titti Sjöblom.

Det var sjätte året i rad Ludvika kommun ordnade hyllningskväll till Charlie Normans minne. Halvlokala Östen med resten bjöd på lekfull musikalisk underhållning och mellan akterna delades priserna ut. Charlie Norman-priset har under åren tilldelats Peter Carlsson, Kalle Moraeus, Lill-Babs och Björn Skifs. Förra året var det spelkompanjonen och tidigare jurymedlemmen Robert Wells som fick ta emot det.

– Vi går väl en del på känn när vi delar ut priset. Robert Wells ville vi ge det länge. Och Peter Carlsson till exempel är ju en riktig historieberättare, precis som Charlie Norman också var, säger Giggi Karlestedt.

20-åriga pianisten Lowa Linna som fick motta årets ungdomsstipendium på 25000 kronor har utbildat sig vid Musikkonservatoriet i Falun men kommer ursprungligen från Gotland. Under lördagskvällens fick publiken höra honom framföra styckena Samba y Amore och Bill Ewans Time to Remeber.

– Det var jätteroligt, överraskande och uppmuntrande att få det här stipendiet, konstaterade han.