Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgjaktslovet i Malung kan försvinna

/
  • Älgjakt kan samla olika åldrar ute i skogarna, som här i Fredriksberg 2010. Men i Malung-Sälen diskuteras nu att slopa älgjaktslovet..

På 1980-talet infördes älgjaktslovet i skolorna i Malung. Nu kan det vara på väg att försvinna och ersättas med ett vanligt höstlov i anslutning till Allhelgonahelgen.

Annons

Men sista ordet är inte sagt. Bland jaktintresserade elever och skolpersonal jäser det mot tanken på att flytta jaktlovet.

– Vi har diskuterat frågan och lagt ett förslag från barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Men det är en het fråga och vi ska grundligt diskutera vidare innan den kommer att tas upp och avgöras i nämnden i nästa månad, säger ordförande Sofia Söderström (S).

Då älgjaktslovet en gång infördes så berodde det på att jaktintresset var stort och många i skolan tog ledigt för att fara på älgjakt. Både skolbänkar och katedrar hade gapat tomma. Man menade också att älgjaktslovet tidsmässigt hamnade bra, mitt under höstterminen, ett mitterminslov.

För fyra år sedan försökte sig skolledningen i Malung-Sälen på att slopa älgjaktslovet och i stället ha vanligt höstlov som de flesta andra skolor i landet. Men redan efter ett år var älgjaktslovet tillbaka. Protesterna var för starka.

Nu har frågan kommit upp igen och delvis i en annan dager.

– En viktig anledning till att älgjaktslovet kommit upp till diskussion är att det är nya tider. Gymnasieskolan är konkurrensutsatt och vi måste samverka med andra kommuner för att ha ett bra utbud av program.

– Sedan tidigare samverkar vi med gymnasiet i Vansbro och framöver kommer vi att behöva samverka med flera kommuner. Då kan det vara praktiskt att även samordna loven om det ska fungera, säger Sofia Söderström.

Ytterligare en aspekt på älgjaktlovets vara eller inte vara är att det inom kommunen Malung-Sälen är olika jakttider.

I Malung och Lima socknar är det älgjaktsvecka i oktober, alltså den vecka som det är älgjaktslov i kommunens skolor.

Men i Transtrandsområdet, med Sälens skola, är det älgjakt redan i september. Barnen där får alltså höstlov mitt i oktober då det varken är älgjakt i byn eller några lediga släktingar att åka och hälsa på.

– Från Sälen finns det önskemål om höstlov vid Allhelgonahelgen. Där bor många inflyttade som har släkt och vänner på andra håll i landet, och som de skulle vilja hälsa på om de hade höstlov samtidigt, säger Sofia Söderström.

Återstår att se var diskussionen om älgjaktslov slutar den här gången.

Mer läsning

Annons