Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älgjakten stoppade prospekteringsbolag

Prospekteringsbolaget Tasmet har hittat sällsynta jordartsmetaller i inmutningen i Särna men älgjakten hösten 2011 stoppade tänkta provtagningar.

Tasmet som är ett kanadaägt bolag har hela sitt fokus på att prospektera efter sällsynta jordartsmetaller och äger sju inmutnigar i Sverige och begär nu ett års förlängning för Särnainmutningen.

I södra delen av inmutningen hittade man sommaren 2010 lösa block av en karbonatliknande bergart och det är lovande för de brukar innehålla ekonomiska halter av fosfat och sällsynta jordartsmetaller. Analyser visar fötrrhöjfda fosfathalter.

Hösten 2011 skulle geologerna ta prover i fält "men älgjaktslaget såg helst att vi inte störde under jakten" och så kom vintern och utan plogade vägar var det ingen ide att ge sig ut till borrplatsen.

Under 2012 har Tasmet varit oerhört fokuserade på borrprogrammen i Norra Kärr nära Gränna och Olserum nära Västervik där Tasmet har ännu mer lovande fyndplatser och att då också borra Särna hann man inte med.

Däet hoppas man att hinna under det kommande året.