Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älgjägare sköt björnhona som gick till anfall

Björnen kom rakt emot honom med sänkt huvud. Passkytten fick upp bössan och sköt björnen, på fem meters håll.
Det här dramat utspelade sig mellan Råbäcken och Vimo vid niotiden i fredags.

Annons

Johan Danielsson som är jaktledare i Gruvans jaktlag berättar om passkyttens överraskande möte med björnen.

– Den kom ut ur ungskogen och klev upp bakom en kulle. Passkytten ställde sig upp och skrek för att skrämma björnen, men i stället för att ta till flykten sänkte björnen huvudet och kom rakt emot mannen. I det läget hade han inte mycket annat att välja på än att skjuta, björnar som kommer i högläge är ute för att skrämmas, kryper de ihop som den här går de till anfall.

Länsstyrelsens rovdjursspårare Hans-Olov "Hanse" Hansson som åkte ut och tittade på björnen konstaterade att det var en rätt stor hona som vägde cirka 180 kilo och var mellan 6-8 år gammal.

Björnjaktskvoten för det här området är fylld sedan tidigare så jägarna får inte behålla björnen. Polisen har gjort en undersökning på platsen och tagit hand om björnen för att skicka ner den till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala.

Jakten har för övrigt gått bra för de elva jägarna i Gruvans jaktlag. De har sett många älgar och skjutit tre kalvar och en stor älg. De har två till stora älgar kvar på licensen.