Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åldrig befolkning ger ökade kostnader för hemsjukvård

Den 7 januari 2013 blir startdatum för den nya hemsjukvårdsorganisationen i Dalarnas kommuner.
För Ludvikas del innebär det att sjukskötersketjänster förs över från landstinget till kommunen, dessutom arbetsterapeuter och sjukgymnast.

Samma förändring sak sker också i Smedjebacken men där berörs färre tjänster än i Ludvika.

Det handlar om personal som nu jobbar inom landstinget med insatser bland gamla som bor kvar hemma.

Förändringen innebär att kommunalskatten blir 23 öre högre, vilket kompenseras av att landstingsskatten sänks med 23 öre, ett förfarande som kallas skatteväxling.

– Men vi tror att reformen kommer att kosta oss mer än vad skatteväxlingen ger eftersom vi i Ludvika kommun och Rättvik har många gamla i jämförelse med andra dalakommuner och som kräver mycket vårdinsatser. Vi har gjort en uppskattning på att det kan handla om två och en halv till tre miljoner kronor i merkostnad per år, säger Margareta Karlsson, chef för vård- och omsorgsförvaltningen.

Bredvid sig har hon Cecilia Lantz, som är chef för den kommunala äldreomsorgen, och hon håller med.

De konstaterar att kommunen redan i dag har en stor personalgrupp med sköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster, som gör insatser på kommunens sex äldreboenden (till exempel Granliden, Solgärde och Skogen) och tre servicehus (bland annat Ängsgården).

– I organisationen finns cirka 40 sjuksköterskor samt sju personer som jobbar med rehabilitering, upplyser Lantz.

Nu tillkommer alltså personal som ska ägna sig åt de gamlingar som bor kvar hemma och som bedömts ha behov av sjukvård. De anses inte vara i det skick att de kan ta sig till en vårdcentral.

Totalt bedömer båda att det kanske kan bli kanske 100 personer i kommunen som är aktuella för insatser av hemsjukvården.

Värt att notera är att de läkarinsatser som behövs inom hela äldreomsorgen även i fortsättningen kommer att ske via avtal med landstinget.

Margareta Karlsson konstaterar att man har som ambition att förändra så lite som möjligt när hennes förvaltning tar över hemsjukvården från landstinget.

– Det kan vara klokt att ta nästa år för att se hur det fungerar och om det behöver göras förändringar. Det är också viktigt med personalens synpunkter.

Erbjudanden om anställning skickas i dagarna ut till de berörda och senast den 15 november ska kommunen ha besked.

Margareta Karlsson och Cecilia Lantz tycker att indikationerna varit positiva hoppas förstås att alla ska tacka ja.

– Annars får vi gå ut och annonsera för organisationen bygger på att vi ska ha tio sjuksköterskor, två arbetsterapeuter och en sjukgymnast, noterar förvaltningschefen.

Skiljer det i löneläge mellan kommun- och landstingsanställda sköterskor?

Enligt Lantz och Karlsson är det inte så stor skillnad men då lönen är individuell och beroende på vidareutbildning kan det givetvis vara skillnader både bland kommunalt- och landstingsanställda sköterskor.

– De som tackar ja får behålla den lön de har i landstinget men det kan bli aktuellt med korrigeringar i nästa års lönerevision, säger Cecilia Lantz.

Hanteringen av patientinformation mellan kommun och landsting är både förenat med svårigheter och sträng sekretess.

Ur ett patientperspektiv tycker båda att reformen är bra.

Även Karin Lundström, verksamhetschef för hemsjukvården Västerbergslagen, gör samma bedömning

– Det blir tryggare med en och samma organisation och hemtjänstens personal tycker säkert att det är en trygghet att ha sköterskor bakom sig, konstaterar Lantz.

Men de beklagar att tiden varit knapp för att förbereda förändringen.