Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldrevården i Orsa

”Äldrevården i Orsa är en tickande bomb” ... ”Jag tycker cheferna vanvårdar äldreomsorgens personal” ... Känns rubrikerna igen? Det är mina insändarrubriker från förr i Mora Tidning.

Ansvariga inom socialförvaltningen och högre upp har inte reagerat på kritiken, utan stuckit huvudet i sanden i förhoppning att kritiken skulle ebba ut, utan verksamma åtgärder. Men nu är vi där.

Bomben har exploderat med tråkig reklam för Orsas del. Hurra – jag och andra hade rätt – borde man kanske utbrista – men nej, det är inget att hurra för. Jag känner bara ledsamhet och är bekymrad över utvecklingen.

Jag har, under pågående möte, blivit hotad av en ledamot i socialnämnden för att fortsätta med min ”kritik och negativa insändare” inom äldrevården.

Ordföranden tog bort ”övriga frågor” från dagordningen, förmodligen för att jag tog upp frågor som personal bett mig framföra i min egenskap av ordinarie ledamot i socialnämnden. Att det som framfördes under ”övriga frågor” inte protokollfördes gjorde inte saken bättre.

Det blev heller inte bättre av att kommunalrådet i ett anförande i nämnden mer eller mindre förbjöd oss att besöka olika avdelningar utan att först ha fått okej från högste chefen.

I SOL, socialtjänstlagen, som styr äldrevården står det bland annat: ”Socialnämnden ska göra sig väl förtrogen med levnadsförhållandena i kommunen för äldre människor, samt i sin uppsökande verksamhet upplysa om socialtjänstens verksamhet på detta område”.

Vid mina så kallade spontana besök har jag alltid tillfrågat tjänstgörande chef för avdelningen om mitt besök var okej och har alltid blivit väl mottagen, ofta med kommentaren: ”Tänk, om fler politiker kunde göra så”.

Personligen tycker jag att socialnämnden skulle vara opolitisk. Vi strävar ju mot samma mål – en bättre äldrevård. Varför ska politiska motsättningar (4-5) ibland hindra förnuftiga förslag att vinna gehör?

Jag, med flera, är bekymrad och ledsen över den negativa utvecklingen, men hoppas att det som skett blir en tankeställare för chefer som styr och att de för en gångs skull ska kunna erkänna att fel begåtts och så snabbt som möjligt försöka reparera skadan. Om inte: byt ut ansvariga chefer så att vi till slut får ordning på eländet.

PS. Det glöms bort att jag även ger en ros till exempel till vår fina hemtjänst.

Hasse Thelin (KD)

ledamot av socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare