Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre får nattro med kameror

Borlänge kommun väntas snart prova ny teknik i äldreomsorgen.
Första försöket rör webbkameror som kan minska hemtjänstens besök nattetid.
– Men det gäller bara för dem som verkligen vill, säger Anna Andersson, chef för sociala sektorn.

Flera gånger betonar hon att ny teknik inte ska ersätta personal. Syftet är att underlätta för äldre, framhåller Anna Andersson.

Hon har fått uppdraget att undersöka vilka nyheter som finns på marknaden och om de kan vara något för Borlänge. Ett studiebesök i Västerås kommun har nu givit inspiration.

Borlänge startar troligen med en satsning kallad Nattfrid. Försök pågår även i Falun. Det riktar sig till äldre som har besök av hemtjänsten för tillsyn mitt i natten.

– Personalen kan komma på kvällen och på morgonen. Men nattetid tycker många äldre att de blir väckta. När hemtjänsten har gått kanske man inte kan somna om och går upp på toaletten. Då har det hänt att fallolyckor inträffat.

Med en webbkamera nära sängen kan personal istället se om läget är lugnt. Kameran går på vid tiden för tillsyn och är sedan avstängd. Den lagrar ingen information.

– Det lyser när kameran aktiveras. Då ser man när den är igång.

Borlänge kan också testa den så kallade Giraffen som flera kommuner redan använder, en 1,5 meter hög flyttbar ställning med en bildskärm. Den fungerar som kommunikationsprogrammet Skype och rör sig ljudlöst i rummet. Personal styr genom internet. Äldre pratar med hemtjänsten och ser de anställda på skärmen. Samtal och frågor kan exempelvis handla om medicinen för dagen och allmänt om läget.

En variant är att koppla en enkel mobiltelefon till TV-skärmen och få kontakt med personalen.

– Alla vill inte ha så många besök under en dag. Man kanske har ett socialt rikt liv ändå.

Giraffen kan också innebära att de äldre möter färre nya ansikten i hemtjänsten, uppger Anna Andersson.

Biståndsbedömare prövar först behovet av omsorg. De ska då ställa frågan om att frivilligt vara med och testa nyheter.

– Det finns ju äldre som är jätteintresserade av teknik. Vanan ökar också med nya generationer.

Förslaget om försöken ska vara färdigt i höst. Då tar omsorgsnämnden ställning. När Borlänge sedan kan börja prova ny teknik är inte klart. Men starten ligger inte långt fram i tiden, räknar Anna Andersson med.