Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akuten missade att 73-årig man brutit nacken

Det tog sex dagar innan sjukvården upptäckte att en 73-årig man brutit nacken efter en fallolycka. Nu Lex Mariaanmäler landstinget egna verksamheten.

I början av september sökte en 73-årig man hjälp vid akutmottagningen i Falun. Detta efter ett fall i hemmet.

Mannen hade förlamningssymptomer i benen. Eftersom mannen tidigare visat tecken på stroke misstänktes detta igen. Det konstaterades också att mannen sedan tidigare hade ryggsjukdomen Bechterews, som bland annat kan ge stelhet i nacken. Mannen lades in för utredning och behandling.

Efter sex dagar omprövades strokediagnosen då mannen ännu inte kunde röra benen. Röntgen visade att mannen hade en fraktur i nacken och han skickades till Akademiska Universitetssjukhuset i Uppsala för operation.

Den interna utredning som gjorts visar att informationsutbytet mellan akuten och avdelningen inte fungerat. Vårdavdelning trodde felaktigt att strokediagnosen var fastställd.

– Utredningen har inte visat att patientens förlamning förvärrades på grund av den fördröjda diagnosen. Vi vill ändå med denna anmälan uppmärksamma och sprida kunskap om den ökade frakturrisken vid Bechterews sjukdom så att vi hos framtida patienter kan ställa diagnosen tidigare, säger chefläkare Pehr Guldbrand i ett uttalande.

Fotnot: Frakturer kan inträffa i alla kroppens ben. Frakturer läker av sig själva. Oftast är skadan läkt efter tre till sexton veckor, beroende på vilket typ av fraktur och viket ben det handlar om. Det kan dock finnas behov av att lägga brottytorna i rätt position och fixera frakturen. Då krävs ibland operation.