Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut sjuk nekad ambulans

Annons

Nu har en så kallad Lex Maria-anmälan om det inträffade gjorts till socialstyrelsen som gäller ambulanssjukvården i Dalarna. I den utredning som skett anser ambulansöverläkaren att det är anmärkningsvärt att man inte prioriterat upp patienten till prio 1 då man konstaterade ett intill icke mätbart blodtryck och för en läkare förefaller insjuknandet ganska typiskt för en kärlhändelse men kan inte begära att sjuksköterske utbildad personal skall ha detta helt klart för sig. Däremot sägs det att ambulanspersonal bör reagera på det låga blodtrycket.

I en redogörelse över vad som händelse i samband med att anhöriga till den svårt sjuke Limabon tillkallade ambulans ställer man flera frågor.

Anhöriga till den svårt sjuke Limabon påtalade vid sitt samtal då hon kallade på ambulans hur dålig hennes far var. Efter en dryg halvtimme kom ambulansen till hemmet där Limabon då var mycket sjuk och svårt medtagen och man upplevde då också att man fick ett mycket dåligt mottagande av ambulanspersonalen.

Transporten med de n svårt sjuke Limabon gick efter en dåligt väg via Lima och Venjan till Mora. Det är en kortare sträcka men tidsvinsten finns inte eftersom om man åkt över Malung hade man haft en bättre väg. I sin anmälan påpekar man att det blev en mycket tuff färd för den skulle Limabon eftersom han hade fruktansvärt ont och kände varje gupp efter vägen. Det påpekas också att ambulansen åkte ganska sakta men då man kom in i centrala Mora var patienten så dålig att man var tvungen att slå på blåljus och sirener.

Det påpekas att det är anmärkningsvärt att man inte redan i ett inledningsskede konstaterade att det handlade om prio ett. Det visade sig också vara fallet då Limabon vidareremitterades från Mora lasarett till Falu lasarett i ilfart för att opereras för den spruckna bukaortan.

Och den här allvarliga händelsen har nu lett till en Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen gällande ambulanssjukvården i Dalarna.

Mer läsning

Annons