Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut brist på kockar - nya utbildningar startas

/
  • En rad företagare, kökschefer, utbildningsanordnare och blivande studerande träffades för att prata om de nya kock- och kökschefsutbildningarna.
  • Fredrik Svedberg från Åkerblads i Tällberg med Hans From från Besöksnäringscollege Dalarna.
  • Micaela Olsson har arbetat inom restaurangbranschen länge och säger att hon nu vill bli kock.
  • Jonas Persson från Tandådalens Wärdshus.

Dalarna får två nya utbildningar med köksinriktning.
Det handlar om kockar och kökschefer, där behovet i länet är skriande stort.

Annons

Besöksnäringen i Dalarna är stor, länet är i dag den tredje största destinationen i landet utanför Stockholms- och Göteborgsområdet.

Antalet arbetstillfällen beräknas öka kraftigt de kommande åren, men det råder redan nu akut brist på kockar och kökschefer.

För att kunna täcka upp behovet startar därför två nya utbildningar, där kockarna ska utbildas vid Vuxenskolan Leksand-Rättvik genom ett lärlingsprogram, medan kökscheferna handleds vid Älvdalens utbildningscentrum i samarbete med branschen.

– Båda utbildningarna är ettåriga och kommer framför allt att vara arbetsplatsförlagda. Det utbildas för lite av de här yrkena i Dalarna för att täcka våra behov och nu hoppas vi kunna utbilda dem själva, säger Hans From vid Besöksnäringscollege Dalarna. En förening som arbetar för utvecklingen av besöksnäringen i regionen.

Jonas Persson som driver Tandådalens wärdshus säger att det är ett välkommet initiativ. Många som söker sig till hans verksamhet saknar utbildning och har inte den erfarenhet och kunskap som krävs för arbetet.

– Det är fler som läst teoretiska gymnasieprogram än som läst restaurang som söker till oss. Tar du de utbildningar som finns i Dalarna i dag så täcker det inte ens Tällbergs behov. Med hjälp av några kurser i bemötande eller servering kan det räcka för en anställning, men det kräver ett modernare sätt att tänka.

– Fördelen med de här utbildningarna är att vi kan få de som verkligen vill arbeta i branschen, och som kanske redan bor i länet. Jag brukar säga att jag hellre tar en grävmaskinist som verkligen vill det här, än en kock som inte vill. Du kan alltid kompensera liten kunskap med ett brinnande intresse och engagemang.

Tanken med utbildningarna är alltså att eleverna ska få arbeta mycket praktiskt under året. Befinna sig på arbetsplatser runt om i länet och lära sig sitt yrke från grunden.

Fredrik Svedberg som är marknadschef vid Åkerblads i Tällberg säger att kockar i dag aldrig går arbetslösa och att branschen har problem att få tag i tillräckligt med kunnig personal.

Men räcker det med en ettårig utbildning?

– Absolut, ifall den nu innehåller så mycket praktik som man säger. De gymnasieutbildningar som finns har väldigt lite praktik och det är ute på restaurangerna du lär dig yrket. Då blir det dåligt med kontinuitet och det är svårt att lära sig yrket genom teori.

Kockutbildningen startar till hösten, med sista anmälningsdag den 2 maj.

Kökschefsutbildningen startar i januari 2015.

Annons