Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akut bostadsbrist i Gagnef – kommunen vädjar om hjälp med bostäder till flyktingar

Bostadsbristen i Gagnef är redan akut.
Nu behöver också 39 flyktingar bostad.
Kommunen vädjar därför vi till invånarna att se över om de kan hyra ut stugor eller rum till de flyktingar som fått uppehållstillstånd och som nu kommer till Gagnef.

Bostadskön i kommunen är rekordlång – och det kommunala bostadsbolaget Gagnefsbostäder AB:s skuldsättning så hög att bolaget inte anser sig kunna bygga fler hyreshus.

Bolagets ordförande Lars-Erik Granholm (KOSA) och vd Petter Börjesson förklarade för några månader sedan att skulderna är så stora att bolaget – om det inte vore kommunägt – är på gränsen till konkursmässigt.

Det här ger kommunens integrationsenhet stora problem.

– Den nya bosättningslag som trädde i kraft den 1 mars är tvingande och innebär att vi under resten av det här året tilldelas 39 personer, som fått uppehållstillstånd och som måste ha någonstans att bo, berättar integrationsenhetens biträdande chef Torben Stenberg, som om en dryg månad efterträder Tomas Nylén som enhetschef.

Migrationsverket bedömer att under 2016 kommer 20 000 personer att få uppehållstillstånd och behöva "kommunplaceras". 670 av dem kommer till Dalarna och 39 av dem ska integreras i Gagnef.

– Det innebär att kommunen får minst fyra nya invånare per månad. Det kan tyckas litet, men bostadsbristen är redan besvärande, konstaterar Tomas Nylén och tillägger att aktuell statistik tyder på att antalet kommunplaceringar kan tredubblas under 2017.

Ungefär hälften av de personer som fått uppehållstillstånd är ensamhushåll, vilket innebär att behovet av främst ettor, men också tvårumslägenheter är stort.

– Därför vädjar vi nu via olika kanaler till invånarna att hyra ut stugor, fritidshus och rum. Det är viktigt att påpeka att det inte handlar om flyktingmottagning, utan att det handlar om vanliga hyresupplåtelser. De nyanlända får ersättning så att de klarar av att betala en skälig hyra, förklarar Torben Stenberg.

– I stället för att invänta turistsäsongen och hyra ut veckovis kan man nu skriva kontrakt för ett år, tillägger han.

Torben Stenberg och Tomas Nylén betonar att det här är en möjlighet, inte bara ekonomiskt utan också humanistiskt och kulturellt:

– Här har invånarna möjlighet att hjälpa till med integration och samtidigt delta i ett kulturutbyte. Det här är något som vi vet att Gagnefs invånare känner för och är bra på.

Läs fler Gagnefsnyheter.