Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akut behov av kontaktfamiljer

Det är brist på kontaktfamiljer i Hedemora kommun. Just nu står ett tiotal barn och ungdomar i kö i väntan på en familj.
– Jag önskar att folk funderar på om de har tid och utrymme att hjälpa någon, säger Rose-Marie Moen på Socialtjänsten.

En kontaktfamilj ska vara en resurs för familjer som behöver stöd och avlastning. Barn och ungdomar kan få bo en eller ett par helger per månad hos kontaktfamiljen.

– Familjerna tar emot ett, två eller ibland tre barn. De delar med sig av sitt eget liv och erbjuder en plats i sitt hem, säger Rose-Marie Moen som arbetar som familjehemssekreterare på Socialtjänsten.

– Det behöver inte vara märkvärdigt. Man gör vanliga saker som att laga mat, titta på film och gå och bada, säger hon.

Barnen är mellan 3-15 år, de flesta går på lågstadiet. Orsakerna till att en extra familj behövs kan vara att relationen mellan föräldrarna inte är bra, att familjen saknar socialt nätverk eller att en förälder är frånvarande.

Just nu står ett tiotal barn i kommunen på kö för att få komma till en familj.

Eftersom dessa barn redan fått sina tillstånd beviljade innebär det att kommunen är skyldig att hitta en plats.

– Barnen kan ju inte vänta i åratal, max ett par månader, säger Rose-Marie Moen, som nu söker med ljus och lykta efter både nya och gamla familjer.

Familjerna ska vara stabila, engagerade och visa omsorg.

Det görs alltid en utredning innan en kontaktfamilj godkänns – det kräver lagen. Men processen går ganska snabbt och är inte lika omfattande som när ett barn placeras i familjehem, vilket är ett betydligt större ingrepp.

Rose-Marie Moen understryker att kontaktfamiljen inte behöver vara en traditionell kärnfamilj.

– Det kan vara ensamstående och man behöver inte ha barn. Det viktiga är att man är en klok och mogen vuxen över 18 år, säger hon.

Det är en fördel att familjerna ser olika ut, eftersom barnens behov är olika. Vissa behöver få vara med andra barn, andra behöver vara själva, förklarar hon.

Familjerna har rätt till viss ersättning för att de tar emot barnen. Arvode och omkostnader görs upp med varje familj.