Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktuella för OS 2016

/

Sveden-ryttaren Minna Telde och Santana nådde inte OS-küren.
Men förbundskapten Bo Jenå tror på ekipaget till Rio 2016.
– Jag ser fram emot vad den kan göra framöver, säger han om den OS-debuterande hingsten.

Annons

Lagdressyren är över – och Sverige slutade femma. Bo Jenås analys är enkel:

– Det är småsaker som går att göra bättre. Små fel gjorde att det blev stolpe ut i vissa lägen. Man måste ha lite tur och få med sig poängen som behövs när det räknas ihop på två dagar, för då blir varenda poäng viktig. Så är det, säger han.

En omtalad sekvens skedde i den inledande Grand Prix-klassen, när Minna Teldes OS-debuterande 11-åring Santana blev rädd för kamerasmattret från fotograferna. Efter lite träning med huva och inlånade kameror tog Santana en ordentlig revansch i den avslutande specialen. Insatserna räckte inte för att ta sig vidare till dagens individuella kür – men Bo Jenå är full av tillförsikt inför ekipagets framtid.

– Jag är mycket positiv. Mycket positiv. Den hästen kan förbättra sig en hel del och jag ser fram emot vad den kan göra framöver.

– Minna har tillräckligt stor rutin. Hästen debuterade ju i januari medan både Tinnes (Vilhelmsson Silfvén) och Patriks (Kittel) häst har gått i Grand Prix i flera år. Där ser man en skillnad, rutin behövs.

En häst för OS i Rio 2016?

– Absolut. Den kan vara aktuell, det tror jag alldeles säkert.

SVT-experten Gunilla Byström instämmer:

– Hästen är 11 år, inte varit igång så mycket och debuterade i Grand Prix i år. Det ser lovande ut, han är ju 15 år till nästa OS, säger hon och fortsätter:

– Får han vara frisk är han en klart aktuell häst för OS. Den har stor potential och Minna är en erfaren ryttare.

Telde/Santana har legat stabilt kring 70-procentsstrecket under säsongen, men inte nått de höga topparna som exempelvis Kittel och Vilhelmsson Silfvén.

– Jag tror att hon är på väg dit. Det är så små marginaler. Men det är bara att fortsätta tävla så kommer de procenten, säger Bo Jenå.

Tidigare har Minna Telde nått stora framgångar med mästerskapsrutinerade Don Charly (EM 2009) och Larina Höm (VM 2010). I stallet finns också valacken Deinhardt, som tävlat i världscupen – men för Bo Jenå är det solklart vilken häst som är nummer ett.

– För tillfället är Santana förstehästen, det kan vi säga. Sedan får vi se hur det utvecklar sig i höst, säger han.

DT-sporten har sökt Minna Telde.

Annons