Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aktionsgruppen mot angrepp på hästar hade stormöte

Sedan en 35-årig man anhölls skäligen misstänkt för misshandel och djurplågeri mot häst i ett stall i Vikarbyn har en aktionsgrupp mot angrepp på hästar bildats i Vikarbyn.
Aktionsgruppen hade möte under torsdagskvällen i Vikarby bystuga där 125 personer, de flesta hästägare samlades för att ställa frågor till representanter från polisen, socialförvaltningen, försäkringsbolag och räddningstjänst.

Många av hästägarna var både frustrerade och upprörda över att flera av dem utsatts för angrepp på sina hästar och många frågor rörde straffsatser vid misshandel och djurplågeri, vad innebär nödvärn, får övervakningskameror sättas upp på gårdsplanen.

Roland Jonsson från polisen redogjorde för det aktuella läget. Mannen är misstänkt för misshandel, laga intrång och djurplågeri. Polisen har tagit saker i beslag som undersöks av SLK; Statens Kriminaltekniska Laboratorium. Förundersökningssekretess råder, men bevis är säkrade och sedan mannen suttit anhållen under två dygn har polisen kontaktat sociala myndigheter och informerat om situationen kring mannen.

–Mannen har accepterat att ta mot hjälp. I dag har vi kontaktat psykolog i ärendet, sa socialsekreterare Lars Bergman Troll, Socialförvaltningen Rättviks kommun.

Den 35-årige mannen är dömd för hemfridsbrott hos en familj i Vikarbyn. Händelser i stall och misstänkt djurplågeri har förekommit sedan 2008 i Vikarbyn. Flera familjer och deras hästar har varit utsatta och många hästägare är oroliga och vill till varje pris skydda sina hästar.

Hästägarna ansåg att polisen varit nonchalant, men i ett fall påpekade Roland Jonsson att åklagare lade ned ett av dessa fall där DNA bevis fanns.

–Straffsatserna för djurplågeri är inte speciellt håra och vad gäller nödvärn får inte mer våld användas än nöden kräver, sa Lars Hansson och Roland Jonsson, från polisen, båda även hästägare.

–Gripa och hålla kvar och även skydda sig mot våld är också tillåtet, men fortfarande inte med mer våld än vad nöden kräver, sa Lars Hansson.

Flera frågor gällde samkörning av polisens brottsregister och liknande händelser på andra orter. Det finns nationellt, polisiärt samarbete, men inga indikationer finns att mannen skulle vara misstänkt för liknande brott någon annanstans i Sverige.

Frågor kring tvångsvård och om stallen ska hållas låsta eller inte kom upp under mötet.

Jan Daniels, Räddningstjänsten Rättvik sa att stallen får vara låsta, men då kan inte grannar som upptäckt en eventuell brand öppna stallet.

–De kan ju få ut hästar innan vi kommer till platsen. Vi kan forcera låsta stalldörrar. Stallen på Stiernhööksgymnasiet, ridklubben och travet är till exempel låsta på nätterna, sa Jan Daniels.

Annika Hackeberg, representerade försäkringsbolaget Agria informerade hästägarna att Agria inte har något krav på att stallen ska hållas låsta.

–Anmäl alltid observationer till polisen. Bra bilder från övervakningskameror kan vara bevis och grannsamverkan är också ett bra skydd. Mannen har gått med på vård och det känns bra även för mig som hästägare. Det är viktigt att bryta ett beteende, sa Lars Hansson.

Förundersökningen mot mannen fortsätter som är släppt på fri fot.