Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aktiefond Dalarna delar inte Svenskt Näringslivs pessimism

Aktiefond Dalarna delar inte Svenskt Näringslivs pessimism om framtiden.

Spiltan Aktiefond Dalarna startade i mars 2007 och har levt under en stökig period med finanskrisen 2008-2009 och nu Eurokrisen.

– Aktiefond Dalarna har ökat med 15 procent under den här tiden, jämfört med Sverigefonderna som ligger plus minus noll.

– I år är vi upp elva procent, det är inte fy skam.

– Läser man Dagen Industri eller lyssnar på Svenskt Näringsliv så känns det som om jorden gått under flera gånger. Det är dystert i Europa . Men höj ögonen lite, tillväxten i Kina har minskat till åtta procent. Det finns alltså tillväxt i världsekonomin. Vad vi ser nu är att nationerna har problem, inte att bolagen har det, säger Niklas Larsson, sparekonom på Spiltan.

– Vad vi har lärt oss i Dalarna och i aktiefond Småland är att det lönar sig med lokala investeringar. Vi skulle kunna förvalta mycket mer än de 25 miljoner vi har i aktiefond Dalarna men vi har svårt att nå ut även om vi nu säljs hos Swedbank och Sparbankerna.

Är Diös fortfarande fondens största innehav?

– Just nu är det Boliden följt av Skistar och ABB våra tre störta innehav, sedan kommer Diös, Clas Ohlson och SSAB. Det här går liksom aktiekurserna upp och ned. De här sex innehaven är våra största och ungefär lika stora.

Hur bedömer ni läget för era större innehav?

– ABB tuffar på och bygger ut i Ludvika. Utbyggnaden borgar för fortsatt satsning i Ludvika. Man ska ha i minnet att deras satsning lika gärna kunde ha skett någon annan stans i vår globala värld men ABB valde och tror på Ludvika. Bolidens gruvsatsning i Garpenberg talar också för regionala investeringar. Boliden vinner mark i Europa. Det är bra betyg när man bygger ut.

– Skistar verkar inte vilja bestämma sig om de ska satsa på alperna eller inte. Men fjällen ligger där de ligger och kalendern låg olyckligt förra säsongen. Men i år det en bättre kalender vilket gynnar bokningsläget. Man vet av egen erfarenhet vad det kostar med en skidvecka för hela familjen så bolaget, som är välskött, borde utvecklas väl under det kommande året.

– Clas Ohlson i Insjön växer och har sina kunder. Må hända så shoppar vi inte den där extra prylen när vi är där men det vänder, var så säkra.

– SSAB, just nu har de jobbigt och det är osäkert i världen. Men det är i grunden ett välskött företag och när aktien rasade så gick storägaren Industrivärden in och köpte bara mer av ett välskött bolag – Industrivärden utnyttjade prisnedgången i aktien och köpte en miljon a-aktier.

– Diös tror vi också på.

Ni är ju också inne med mindre innehav i mindre Dalaföretag som Triona, LC-Tech, Dala-Energi och Scandbook. Hur bedömer du dessa just nu?

– Triona handlas kvartalsvis på Alternativa aktiemarknaden. Det är ett välskött bolag med många spännande tekniska uppslag som deras "smart-GPS". LC-Techs aktie har gått starkt och Dala Energi skulle vi också gärna köpa mer i om det fanns aktier att tillgå.

– Scandbook har blivit vår största besvikelse. Det de lovade har åtminstone inte hållit på kort sikt, säger Niklas Larsson.