Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren yrkar på två års fängelse

De hävdar att de inte har jagat varg i norra Dalarna – och vill bli frikända.
Men åklagare Åse Schoultz yrkar på två års fängelse för de fem männen.
– Något annat än fängelse kan inte komma ifråga, sade hon i plädering.

Rättegången mot fem män från Härjedalen, alla misstänkta för grovt jaktbrott, avslutades på onsdagen.

Enligt åklagare Åse Schoultz ska en av männen spårat och förföljt varg i Tandsjöreviret med skoter, medan de andra väntat – beredda att skjuta. Männen greps i området den 6 maj 2012.

Den samlade bilden: sms- och telefontrafik mellan männen den aktuella dagen, flera av länsstyrelsernas naturbevakare som spårat i området och hävdar att varg har förföljts, och att flera av männen haft vapen med sig trots att de enligt egen utsago skulle reka bäver, är några av de omständigheter hon anser styrker åtalet.

– I det här fallet har vi inget dödat djur. Men det är en ren tillfällighet att polis och naturbevakare kommer in och avbryter jakten innan man har lyckats ringa in lyan. För det håller de på att göra, påstår jag, sade åklagare Åse Schoultz i sin slutplädering.

Hon yrkade att männen ska dömas till två års fängelse för grovt jaktbrott.

– Någon annan påföljd än fängelse kan inte komma ifråga, sade hon i rätten.

De fem männen har, som sagt, hävdat att de var i området för att reka bäver inför en jakt med danska gäster. De hävdar också att flera av vapnen var obrukbara då de saknade slutstycken. Alla förnekar brott – och deras advokater uttryckte hård kritik mot den drygt två år långa utredningen.

Bland annat tog de upp naturbevakarnas roll, vilka de ansåg hade brustit i objektivitet.

– Det här är, och då ber jag om ursäkt till åklagaren, en hafsig utredning, sade advokat Håkan Müntzing.

Hans kollega Johan Matz ansåg att det enda som styrkts är att spårning av varg har förekommit.

– Men den är inte olaglig, tillade han.

Advokaten Hans Östberg, som företrädde den så kallade skoterföraren, var inne på samma linje. Restriktionerna för spårning gäller om syftet är att jaga eller ofreda djuret.

– Spårningen som sådan är helt tillåten, sade han och tillade att ingen kunnat bevisa att varg faktiskt fanns i området medan männen var där.

Dessutom förklarade han att hans klient är intresserad av djurspår och aldrig försökt dölja någonting.

– Jag påstår att han från första början varit fullständigt öppen i sin redovisning om vad han gjort på platsen, sade han och syftade på att skoterföraren visat på en karta för naturbevakare hur han kört i området när han stoppats.

Alla de fem advokaterna yrkade att åtalet skulle ogillas.

Dom i målet meddelas om tre veckor, den 26 november.