Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren yrkar på fängelse för hemodling av cannabis i Härjedalen

Alla fyra inblandade ska dömas till fängelse. Det menar åklagaren i det åtal där drygt 8 kilo cannabis har odlats i Härjedalen.

Under måndagen avslutades rättegångsförhandlingarna kring narkotikamålet i Härjedalen. Enligt åtalet har 8,3 kilo cannabis framställts och förvarats i ett hus på en mindre ort utanför Sveg.

Fyra män står åtalade, varav två i 30-årsåldern med utländsk bakgrund vars identitet inte är kända, mer än deras tilltalsnamn och att de i förhör uppgett att de kommer från ett asiatiskt land.

De två andra männen är svenska medborgare, den ena i 40-årsåldern och den andra i 50-årsåldern. Den yngre ska, enligt åklagaren, vara organisatören bakom cannabisodlingen som pågick mellan 1 januari till 22 april i en fastighet i en liten ort i Härjedalen.

Tre av männen misstänks för grovt narkotikabrott. Mannen i 50-årsåldern, som stått som ägare till den fastighet där odlingen skedde, misstänks för medhjälp till grovt narkotikabrott. Åklagaren Emil Westlin yrkar på längst straff, tre år och sex månader, för den man i 40-årsåldern som enligt honom ska ha organiserat brottsligheten.

Främsta bevis mot 40-åringen är, enligt åklagaren, att han pekas ut av tre olika personer. Två av de som pekar ut honom är 30-åringarna, som har många detaljer kring att han i allra högsta grad varit inblandad, är hjärnan bakom verksamheten och en central figur.

– Det finns bevis för att han varit vid huset och starka kopplingar mellan honom och den odlingsutrustning som användes, säger Emil Westlin i sin slutplädering.

40-åringens advokat Jan-Åke Nyström menar att åklagarsidan bara spekulerar och att det inte finns några konkreta bevis för att hans klient skulle vara inblandad i brottet.

– Vi förnekar det bestämt och menar att bevisningen är så skral att det inte går att döma honom. Det handlar bara om indicier eller så kallade struktural bevisning, säger han, och anser att hans klient ska bli friad från misstankarna.

Åklagaren yrkar på ett något lägre straff, tre års fängelse samt utvisning, för de två männen i 30-årsåldern som greps inuti det hus där odlingen pågick. För mannen i 50-årsåldern yrkar åklagaren på ett straff på två år och sex månader.

30-åringarnas advokater, tycker i stora drag att åklagarens bild av hur den brottsliga verksamheten gått till stämmer.

– För ovanlighetens skull delar jag åklagarens uppfattning i vad som hänt. De pusselbitar han lagt passar ihop, säger advokat Andreas Victor, som företräder en av männen i 30-årsåldern.

Domen meddelas måndag 22 augusti.

Läs mer:

"Jag gjorde bara som de bad mig"

"De odlar säkert knark där"

Ingen människohandel i narkotikahärvan