Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagare kritiserar politikers hantering av rovdjursfrågan

Ett 90-tal personer från olika myndigheter är tisdag - torsdag samlade till ett seminarium i Grönklitt med rubriken Samverkan mot illegal jakt på stora rovdjur.
Miljöåklagare Christer Jarlås, Östersund, sa i klartext att han är besviken på politikerna i deras sätt att hantera frågorna. Även vissa myndigheter fick en släng av sleven.
– Det pratas en hel del, men det görs väldigt lite för att hjälpa oss som hanterar de här frågorna.

Första gången som de myndigheter som hanterar frågor kring illegal jakt samlades till ett seminarium var 2005 i Järvsö och sedan en andra gång i Kolmården 2007.

– I Järvsö invigde miljöministern seminariet och i Kolmården var dåvarande rovdjursutredaren på plats. När vi nu träffas en tredje gång är det ingen närvarande. Det tyder på att politikerna nedprioriterat frågan, vilket även vissa myndigheter tycks ha gjort. Vid de två första träffarna deltog 120 - 150 personer. Den här gången är det ett 90-tal närvarande och vi har fått berättat att personer som önskat delta har stoppats av arbetsgivaren, berättar Christer Jarlås.

Grundtanken med seminariet är att de som arbetar med frågor kring illegal jakt ska träffas för att lära känna varandra över myndighetsgränserna och få vetskap om till vem man ska vända sig i olika ärenden. Seminariet är också ett tillfälle att sprida den senaste kunskapen i ämnet.

Ett ämne som kommer att diskuteras i Grönklitt är att riksdagen i mitten av maj kommer att ta ställning till ett förslag att försök och förberedelse till grovt jaktbrott ska kriminaliseras.

– I tre på varandra följande rovdjursutredningar har det framförts att förberedelse till illegal jakt ska bli straffbart. Ingenting hände förrän vi fick hjälp av EU som ställde krav. Det mot bakgrund att illegal jakt är ett grovt brott som kan ge upp till fyra års fängelse.

Som exempel på förberedelse berättar Christer Jarlås att det i Sverige i dag inte är straffbart att inneha fällor för kungsörn.

– Vi har varit bakbundna. Om även förberedelse blir straffbart kan vi agera på ett annat sätt. Till exempel med husrannsakan eller telefonavlyssning.

När det gäller den illegala jakten är det svårt är det svårt att få fram siffror som redovisar hur omfattande den är.

– Brottsförebyggande rådet (BRÅ) redovisade 2007 att 35 ärenden lagfördes, men att antalet begångna brott borde ligga kring 3 500 under åren 1995 - 2005, säger Henrik Forsblad.

Siffror som säkert kan diskuteras. Om de är riktiga skulle ett större rovdjur dödas illegalt i landet så gott som varje dag.

Under dagarna i Grönklitt ska deltagarna i seminariet stärka samarbetet och sprida kunskap.

– Det har hänt mycket inom området efter våra två första seminarium. Innan dess fick vi söka oss fram och även ta in hjälp från andra länder. Nu har vi bättre kunskaper hur vi ska samarbeta, men fortfarande är det minst lika svårt att få någon fälld i domstol, säger Christer Jarlås.