Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åkerplöjning tog en timme

Med plogen i jorden, regn i anletet och många muntra miner gav sig Grålleklubben Dalarna med vänner ut och plöjde Sven-Åke Blomkvists åker. Enda problemet var att det gick snabbare än planerat.

– Det gick väldigt fort, vad ska vi hitta på nu? frågade sig arrangören Olle Köpman efter en timmes plöjning.

Som mest var det 20 traktorer ute på åkern och plöjde för fullt. Några fler stod parkerade vid sidan av för besökarna där LRF grillade korv och hamburgare. Glada tillrop och ett visst manövrerande krävdes ute på åkern. Till sist var Storåkern med vall mellan Västra Rönnäs och Östra Rönnäs plogad.

Sist ut var Lars Mollstedt från Uppsala. Han har bekanta i Leksand och fick höra talas om veterantraktorplöjningen. Med en lånad traktor plöjde han den sista fåran på åkern. Utanför Uppsala äger han ett mindre jordbruk som han arrenderar ut.

– Det roliga med att plöja med en grålle är att det är föregångaren till moderna traktorer. Den var först med sin typ av hydraulik, säger Lars Mollstedt.

– Sedan är det så att som bondson är det tråkigt att se hur åkrarna ser ut. Jag tycker synd om de som måste försöka ta in skördarna denna höst, säger Lars Mollstedt.

Under dagen kom och gick många människor och arrangörerna var nöjda trots det något tråkiga vädret. De flesta traktorförarna var något förvånade över att det gick så fort. Spekulationerna innan var att det skulle ta några timmar.

Förutom Lars från Uppsala hade vissa av plöjarna åkt så långt som från södra Sverige för att delta.