Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åker på unik rymdutbildning i Norge

Som en av bara fyra svenska lärare har Jenny Jansson valts ut till en unik utbildning som arrangeras av Europeiska rymdorganisationen, ESA.
Om en vecka bär det av till Norge och rymdforskningsbasen på Andenes.
– Rymden för mig är det ultimata kretsloppet, säger hon.

Annons

När tidningen kliver in i klassrummet på Kyrkskolan är det första vi möts av ljudet av radiokommunikation från Internationella rymdstationen, ISS.

Jenny följer ett pågående rymduppdrag via en livestream och omringas snart av nyfikna elever.

– Det finns ett stort intresse för naturvetenskap här på skolan, säger hon.

ESA arrangerar varje år kostnadsfria utbildningar för lärare på olika håll i Europa. Kursen som Jenny har blivit antagen till drivs av universitetet i Nordland.

– Jag får lära mig mer om världsrymden, nya saker som händer inom rymdforskning och delta i spännande experiment. Tanken är att jag senare ska föra kunskaperna vidare till eleverna. ESA har ett väldigt intresse av att skapa nya ingenjörer

Faktum är att Jenny redan har läst två månader av kursen på distans, men det är de kommande fältdagarna på rymdforskningsbasen som är höjdpunkten.

– Det kommer att bli oerhört kul. Vi får använda oss av all utrustning som finns där och titta på stjärnor med riktiga teleskop.

Under den dryga vecka Jenny är på plats i Norge kommer hon att ha webbsända lektioner med eleverna hemma på Kyrkskolan.

– De säger att jag inte får åka om jag inte har det. De vill ju se det jag får se.

Förutom att göra undervisningen mer levande hoppas Jenny att rymdäventyret kan skapa fler positiva kringeffekter bland eleverna.

– Det som är så kul är att kunna visa dem vilka möjligheter som finns. Många ungdomar i dag kan vara lite hopplösa och tycka att "vad är det för vits med att plugga". När de då får se vilka roliga saker jag får åka i väg på ser man att det tänds en liten gnista i många av dem.

Det stora intresset för naturvetenskap på skolan gjorde att man i veckan startade en ny skolförening – Kyrkskolans naturvetarförening.

– På första mötet fick vi in över 60 anmälningar och 15 personer som vill sitta i styrelsen. Och så säger de att ungdomar inte vill engagera sig.