Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åkare hotar bojkotta start på Lugnet

Åkarna författade en kravlista efter banfiaskot i SM – men fick ljummet bemötande.

Nu kritiserar Calle Halfvarsson tävlingsledare Tomas Jons.– Han struntar i oss skidåkare, säger säger Faluns skidstjärna.

Det jäser i skidvärlden.
Efter att världseliten tränat på Rikdsskidstadion kallade åkarna till krismöte.

– Alla skidåkare tycker att det är bedrövliga banor. Eller, banorna är det inget fel på. Det är utförsåkningen som är dålig. Det blir för farligt. Vi har inga stålkanter på längdskidorna. När det väl blir is blir det farligt när det går så fort, säger Calle Halfvarsson.

Under mötet var det enad front mot arrangören och FIS.

– En väldigt stor del av de bästa åkarna var där. Alla var eniga att det är en katastrof. Om det inte blir några ändringar kommer ingen att åka i morgon. Hur ser det ut om man har ett VM? Det är pinsamt, säger Halfvarsson.

Problemen är inte nya. Redan under SM-tävlingarna i januari riktades skarp kritik mot banorna.

– Det har gjorts en del förändringar sedan SM, men inga stora. Vi lade fram synpunkter både skriftligen och muntligen efter SM om vad som borde åtgärdas. Men de har tydligen gjort en annan bedömning än de aktiva, säger svenska förbundskaptenen Lars Öberg.

Calle Halfvarsson:

– De fick ett kvitto redan på SM. Det är ganska längesedan, att de inte har tagit tag i det, då är det fel personer som sitter och bestämmer och som jobbar där.

Är det ignorant?

– Han (Tomas Jons), eller de som sitter där, struntar i oss skidåkare. Jag vet att de fick mycket kritik efter SM. Nu inser jag hur illa det är, det är fel personer som har tagit tag i det här.

Hur känner du nu?

– Jag blir besviken och det är pinsamt. Jag är från Falun, och så kan vi inte få till riktiga banor. Man skäms.

Under torsdagskvällen bestämde tävlingsledningen att öka säkerheten vid fredagens prolog och korta banan till på lördag.

Åkarna har möte under fredagen. Om åkarna ska åka  har de ställt ett ultimatum.

– Vi vill att de tar bort utförsåkningen på högersida om mördarbacken och försöka få till en lösning på andra sidan som det har varit tidigare. Eller att man ändrar så vi bara åker första svängen och står över mödarbacken, säger Calle Halfvarsson som gärna hade hjälp till i utformningen av banorna,

– Jag förstår inte varför de inte tagit hjälp av skidåkare från första början, som är på elitnivå. Det här irriterar mig något hemskt.

"Vi har lyssnat på åkarna" - Tävlingsledare försvarar sig efter kritik