Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åk med på isen - en underskön Runn bäddar för skridskofest

Runn Winter Week är i full gång och under fredagen lockade ett tiomila motionslopp.
Två äldre damer från Nederländerna passar på att njuta av den svenska isen.

Annons

En skridskoåkare kommer från fjärran med solen i ryggen. I motljuset ser det ut som att han plötsligt befinner sig i en naturromantisk film.

Vädret är ypperligt vackert även om blåsten snabbt förvandlar händer till värkande klumpar om man inte har bra vantar.

– Blåsten är ett problem, men annars är det bra förhållanden. Det är riktigt bra banor med bra kärnis. Tre minusgrader och sol, folk är nöjda, säger Christian van Dartel ansvarig för arrangemanget.

Läs också: Programmet inför helgen

De två damerna från Nederländerna som värmer sig under en filt på en bänk, tycker att det kunde ha blåst lite mindre. Odile Schouter, 73 år, och Dolly Gevent, 70 år, har åkt skridskor sedan småbarnsåldern och har varit här sedan förra lördagen.

– Isen är olika varje dag, strukturen av den. Det är fascinerande. Vi har massa hallar med konstis, men det är svårt att åka på naturis i Holland. Man kan åka till Österrike men det är för mycket folk där, berättar Dolly.

– Ja, här är tyst och fint. Det är första gången vi är här och vi åker definitivt hit igen, säger Odile.

85 procent av deltagarna har hittills varit Holländare enligt arrangören, och de verkar ha en annan inställning till skridskor.

– Jag ser att många av ni svenskar åker med stavar, det är inget för oss, berättar Odile.

– Nej det behöver vi inte, säger Dolly.

De två sjuttioåringarna slänger av sig filten och glider iväg med snygga skär. De svenskar som står kvar och pustar ut med en kopp kaffe är troligen avundsjuka.

Läs också: Motorsparkstävlingar under Vinterveckan

Läs också: Nya pengar till Runn satsningar