Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ahlbäckpriset gick till...

... Lars "Melis" Melander, en konstnär, illustratör och satiriker boende i Uddevalla.

Utdelningsceremonin ägde rum på Meken klockan 12.00 på lördagen. Det var Lars Melanders skildringar av sjöfolket och deras arbete, samt hans patos för rättvise-och miljöfrågor som utgjorde grunden till stiftelsens val.

– Nu när jag är här inser jag hur stort priset är, sa en uppenbart rörd Lars Melin i sitt tacktal.

Han återknöt till temat för årets Ahlbäcksdagar som varit Barnarbete förr och nu, då han själv hoppat av gymnasiet i unga år och gått till sjöss.

– Tack till alla 15-åriga sjömän, och alla andra, som har lärt mig allt, både hur man lagar höns i curry men också om livet. Utan er hade jag aldrig fått pris för mina teckningar.

Efter åren till sjöss läste han under fyra års tid på Konstfack i början på 70-talet. Sedan dess har han jobbat som lärare, gjort illustrationer för Sjömannen och Bohusläningen, samt haft flertalet egna utställningar.

Vid frågan om hur han skulle beskriva sig själv och sin konst svarade han:

– En gravallvarlig spexare. Det är inte mina ord, utan vad som har skrivits på min nuvarande utställning, men de beskriver mig väl.

Vad är relationen mellan konst och politik?

– Det finns ingen opolitisk konst. Se bara på Hitler, som försökte rensa ut den politiska konsten - den som blev kvar, som han betraktade som opolitisk, den fick minsann en politisk innebörd bara på grund av det. Jag tar alltid ställning i mina verk.

Lars Melinder kommer enligt traditionen att hålla i nästa års utställning under Ahlbäckdagarna. Han planerar för en blandad utställning, med både målningar och, förhoppningsvis, "gigantiska" skulpturer.

– Jag har velat skapa något i storlek större ett tag nu. Så förmodligen investerar jag prispengarna i en svets.