Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åhl förr och nu avslutade säsongen

Åhl Förr och Nu. Så heter en studiegrupp, gemensam för PRO Insjön och Åhls Hembygdsförening. Årets säsong har nu avslutats men det blir nya tag nästa år.

Annons

Gruppen på cirka 15 deltagare träffas varannan torsdag sedan många år. ”Hemmaplan” är Teatern i Insjön. De flesta deltagare är 70+ och ”förr” handlar mycket om tiden 1930-1960 som är den, för de flesta, gemensamma minnesbasen.

Från den basen görs resor tillbaka i tiden till laga skiftet, runt 1820, och hur Åhl såg ut då, men också till dagens Insjön med ibland kritiska jämförelser mellan förr och nu.

Årets säsong avslutades i Insjöns skola där det trivsamma biblioteket var mötesplatsen. Skolan byggdes 1953. I samband med bygget kostade Åhls kommun på en muralmålning, ett fantastiskt konstverk som sträcker sig över tre väggar i trapphuset.

Konstnären Gösta Liljeström, då bosatt i Insjön, har målat sin bild av Åhls historia från tiden då björn och lo härskade i skogarna och folket ännu dyrkade de gamla gudarna fram till 1953. Det är tusen år av lokalhistoria, värd all uppmärksamhet – både som en påminnelse för gamla elever och för dagens elever som en historielektion.

Hur hade kommunen råd med en sådan målning? Den frågan bestämde sig gruppen att ta med sig till vårens nystart, då en del av tiden ska ägnas åt att granska kommunala protokoll från 1900-talets första halva. Men först blir det jullov!

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel