Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ägare till förfallen herrgård vägrar betala straffavgift

Rottneby herrgård fortsätter att förfalla.
Och byggnadsnämnden vill ha ut en den tidigare beslutade straffavgiften på 100 000 kronor av ägaren Mikael Styrman.
– Vi driver ärendet vidare, säger Berit Nykvist (S), byggnadsnämndens ordförande.

Det var redan 1999 som Mikael Styrman förvärvade Rottneby herrgård.

Hans avsikt var att rusta upp huvudbyggnaden liksom övriga byggnader, och bosätta sig i herrgården med sin familj.

Men när det visade sig att avverkning inte fick ske på den tillhörande skogsfastigheten, som efter ett beslut gjordes om till naturreservat, tappade Styrman intresset för herrgården.

I stället startade ett förfall som fortfarande pågår.

Under 2010 beslutade byggnadsnämnden att kräva vite av Mikael Styrman, alltså en straffavgift om han inte gjorde något åt förfallet på Rottneby herrgård, som ligger naturskönt vid Hosjön.

Byggnadsnämnden ville att han skulle börja någon form av upprustning till den 1 juli 2011, något som inte skedde.

Vitesföreläggandet har vunnit laga kraft, men något vite har dock fortfarande inte betalats ut.

Styrman har i stället valt att överklaga kommunens beslut till mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt, där han bestrider kommunens yrkande om att vite ska betalas ut med olika hänvisningar.

Styrman menar bland annat att kommunens tidigare agerande medför att kommunen inte kan kräva att han ska bekosta rivning eller upprustning av byggnaderna. Kommunens agerande omöjliggjorde den planerade bosättningen på fastigheten liksom den planerade driften.

I sitt yttrande till mark- och miljödomstolen påpekar byggnadsnämnden att man kvarstår i sitt yrkande och hänvisar till tidigare beslut i frågan.

– Vi kommer att driva det här ärendet så långt det går, säger byggchef Lars Nordström på stadsbyggnadskontoret.

Det pågår också politiska diskussioner i kommunen om tvångsförvaltning av herrgården, men tidigare har man kommit fram till att det vore för kostsamt.

För några månader sedan skrev även elva kända Falubor, bland annat politikern Dan Westerberg (C) och Jan Raihle, chef för Dalarnas museum - ett debattinlägg att Falu kommun måste rädda det som räddas kan av Rottneby herrgård.

Kampen går vidare.