Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Affärsplan med bidragsfokus

Det blev som väntat få nyheter när Socialdemokraterna i går offentliggjorde det slutliga innehållet i partiets budgetmotion. Förslagen om en höjning av barnbidraget och en skattesänkning för pensionärerna var knappast några kioskvältare, men ska inte underskattas som viktiga symbolfrågor hos de grupper de riktas till.

Det verkligt intressanta med Socialdemokraternas budget var förstås signalen om att regeringens ekonomiska bedömning inför nästa år är för optimistisk. Socialdemokraterna vill hålla igen och lägger sig fem miljarder kronor lägre än det reformutrymme, 23 miljarder kronor, som regeringen anser att landets ekonomi ska tåla.

En av skiljelinjerna handlar om synen på förslaget om en sänkning av bolagsskatten. S ogillar regeringens lånefinansiering av halva skattesänkningen, men ansluter sig till den del av regeringens förslag som är finansierad, åtta miljarder kronor. Det har väckt vrede hos Vänsterpartiet. Partiets ekonomiske talesperson, Ulla Andersson, var snabbt ute med kommentaren att "Socialdemokraterna inte tar arbetslösheten på allvar".

Partiet behöver knappast oroa sig för kritiken från vänster. I varje fall inte i år, när det inte behöver knytas några nära samarbetsformer mellan partierna på vänsterkanten för att erövra regeringsmakten. Det blir mer intressant att studera nästa års budgetförslag från S, V och MP som rimligen tar sikte på möjligheten att presentera en gemensam ekonomisk politik som ett eventuellt regeringsunderlag efter valet 2014.

Resan dit är lång. Nu återstår att se vad det blir för reaktioner över Socialdemokraternas förslag om satsningar i skolan och åtgärder i syfte att få unga i jobb. Egentligen finns inga större partiskiljande uppfattningar om målet, möjligen marginella om medlen. Mer problematiskt är det med "återställarpolitiken" när Socialdemokraterna vill slopa den bortre gränsen i sjukförsäkringen och öka ersättningsnivån i sjukförsäkringen till 80 procent under hela sjukskrivningsperioden.

Socialdemokraterna rubricerar sin affärsplan med att "Fler jobb för Sverige". Men det finns få konkreta förslag om hur jobben ska skapas. Byggbonusen på 1 000 miljoner kronor för att bygga studentlägenheter är inget övertygande bidrag till jobbkatalogen