Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ADHD - ett modernt påhitt?

Annons

Man kan ständigt läsa om olika metoder att "bota" ADHD, autism och liknande diagnoser genom dieter. Dieterna är olika sinsemellan, men man säger sig ha visat detta i forskning. Jag undrar vad det var för fel på kosten på 1800-talet och före det? Då fanns diagnoserna också, fast de inte kallades så.

Jag var ett "problembarn", "svårfostrad" och andra tillmälen. Det har också kallats "vanartig", "ouppfostrad", ja det finns mängder av olika uttryck för oss, som avvek.

Det borde göras betydligt mer forskning på hur det var förr. Genom sjukhusjournaler, dagböcker, självbiografier och även skönlitteratur kan man hitta mycket. Att konstnärer, uppfinnare och kompositörer ofta varit udda personer vet vi redan. Men hur var det bland andra, som var fattiga, och som utsattes för samhällets korrigeringsförsök eller straff?

Säters sjukhus bör ha en hel del dokumenterat och förr fanns fattighusen. De som klarade sig bra kan man hitta i andra källor, även om det är svårare. Där kan brev och dagböcker ha information.

Eva Ellnefors

socionom

numera pensionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare