Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åborätten - torparens strid mot bruket fortsätter

Svensk medeltidshistoria och dagens rättssystem har ännu inte hittat varandra i balansakten där en 60 hektar stor fastighet utgör tvistefrågan.
Tidningen berättade för första gången i april 2010 om denna märkliga historia som kretsar kring den urgamla åborätten.

Att resan genom de moderna rättsliga instanserna inte skulle bli helt spikrak hade nog länsstyrelsens jurist Peter Wencel räknat med när han i mars 2010 bidrog till beslutet som utsåg en av de några få återstående "åbona" i landet - Smedjebacksbon Leif Hjelm - till fastighetens rättmätige ägare.

En grundsten i beslutet var nämligen det privilegiebrev som Leif Hjelms förfader Anders Sågmästare tilldelats av konungen Gustav II Adolf 400 år tidigare.

Att länsstyrelsen valde att damma fram ärendet bottnade i sin tur i riksdagsbeslutet (avvecklingslagen) från 1998 om att avveckla den ålderdomliga och komplicerade åborätten. Det innebar i all enkelhet att äganderätten till marken skulle tillfalla åborättsinnehavaren.

Det vill säga till den vars släkt under lång tid bebott eller förvaltat egendomen, och oavsett om kronan, sedermera staten eller någon annan har stått som lagfaren ägare till marken.

Inte helt oväntat överklagade bolaget Starbo Bruk länsstyrelsens beslut vidare till Kammarkollegiet. Huvudargumentet var att Leif Hjelm under de senaste tio åren inte varit permanent bosatt på fastigheten.

Kammarkollegiet undanröjde visserligen länsstyrelsens beslut, men avvisade också Starbo Bruks anspråk på äganderätten. Kollegiets beslut blev i stället att frågan om åborätten måste avgöras av en allmän domstol.

I december 2010 drev länsstyrelsens rättsenhet (och Leif Hjelm) ärendet vidare till Förvaltningsrätten i Falun. Och i maj 2011 meddelades domen - till Leif Hjelms fördel. Förvaltningsrätten fastställde därmed länsstyrelsens beslut.

Där skulle historien ha kunnat sluta, om inte Starbo Bruk strax därefter överklagat vidare till Kammarrätten i Sundsvall.

Drygt ett år har hunnit gå och nu börjar återigen ett avgörande närma sig. Det yttrande som länsstyrelsens rättsenhet i Dalarna den här gången skickat in är dock mycket kort.

– Starbo Bruk har ju inte inkommit med något nytt, så vårt yttrande är bara ett par rader där vi står fast vid länsstyrelsens beslut om att det är Leif Hjelm som har rätten till fastigheten, säger Lars Gustafson vid rättsenheten till tidningen.

Fortsättning lär följa.