Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABF bolagsplundrade Brunnsvik

När LO för tre år sedan slutade ge centrala fackliga kurser vid Väsmanstranden och överantvardade ansvaret till ABF Nordöstra Storstockholm, borgade den dåvarande ordföranden där, Britta Lejon, för stora planer för Brunnsvik.

I själva verket genomfördes en bolagsplundring. Det menar Ingvar Persson, ledarskribent på Aftonbladet och tidigare lärare på skolan. Persson anser att Brunnsvik hade tre tillgångar när ABF-avdelningen tog över: Anläggningen, personalen och statsbidragen.

LO hoppades att ABF skulle hyra lokalerna och använda statsbidragen för att fortsätta ge utbildningar på Brunnsvik. I stället flyttade ABF i praktiken de statliga pengarna till Stockholm. "En bolagsplundring helt enkelt, med LO som förlorare", skrev Persson i Aftonbladet nyligen, och fortsatte att "bondfångarna på LO:s kansli mött sin överman när det gäller ruffel och båg".

Fula trix enligt Persson alltså, på platsen där Rikard Sandler lade fram idén att starta ABF för 100 år sedan.