Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Abbas prisade Hultqvist

Försvarsminister Peter Hultqvist fick i veckan - som den ende i regeringen - ta emot "Order of Merit" från Palestinas besökande president Mahmoud Abbas.
– Hedrande. Jag har varit engagerad i Mellanösternfrågan ända sedan SSU-tiden, säger han.

I veckan besökte Palestinas president Mahmoud Abbas Sverige under tre dagar. Statsbesöket var bland annat ett uttryck av tacksamhet för den svenska regeringens beslut att erkänna den Palestinska staten.

Den som kanske som hyllades mest för det av palestinierna var Peter Hultqvist. Han var den ende i regeringen som under besöket prisades av Abbas med Palestinas "Order of Merit", för sina exceptionella insatser och hängivenhet för den palestinska saken.

– Mycket hedrande. Det är ett erkännande för det jobb jag lagt ned genom åren, säger han.

Sedan SSU-tiden har Peter Hultqvist varit djupt engagerad i Mellanöstern- och Palestinafrågan. När han blev riksdagsman 2006 var han drivande i bildandet av den Svensk-Palestinska parlamentariska föreningen.

– Jag har sedan dess varit ordförande för föreningen - ända tills jag blev försvarsminister. I vänföreningen har vi aktualiserat frågan om Palestina och erkännandet av staten Palestina, bland annat genom flertalet interpellationer i riksdagen till dåvarande utrikesminister Bildt. Vi har försökt hålla frågan om diskriminering, murbyggen och bosättningar ständigt politiskt aktuell, säger Hultqvist.

Så det är alltså du personligen som till stor del ligger bakom regeringens beslut att erkänna Palestina?

– Nej, det vill jag absolut inte påstå. Vi Socialdemokrater hade ju ett kongressbeslut (sedan 2009) på detta. Men visst har jag har jobbat inom partiet för palestinska saken. Bland annat är Socialdemokraterna i Dalarna engagerade i ett flyktinglägerprojekt i Ramallah, säger han.

Hultqvist har inga problem med att uppfattas som Palestina- och Abbasvän.

– För mig är det inte alls svårt att ta ställning. Jag är stolt över att ingå i en regering som erkänt Palestina. Som det är i dag i Israel och Palestina kan det bara inte fortsätta. Alla förlorar på dagens situation. Alla skulle vinna på en fredlig tvåstatslösning, säger han.

Hultqvist tror på fred inom en överskådlig tid - om omvärlden sätter press på Israel att sätta sig ned vid förhandlingsbordet.

– Sedan Israels premiärminister Yitzak Rabin blev skjuten (november 1995) har den Israeliska fredsprocessen varit negativ. Israel har visat dålig vilja att försöka nå fred. Det som kan få Israel att börja förhandla är att omvärlden sätter press. Ett sådant sätt är att fler regeringar i västvärlden erkänner staten Palestina, säger han.

Hultqvist är övertygad om att Palestina ärligt och uppriktigt vill verka för fred med Israel.

– Jag fick 40 egna minuter med Abbas. Han är fast besluten om att verka för fred. Han har en mycket svår uppgift att driva hela Palestina till det, men han är för fred och för en målmedveten och starkare demokratisk utveckling i Palestina, säger Peter Hultqvist.

Fotnot: Även Olof Palme fick "Order of Merit" - postumt. Samt även Torbjörn Björklund (V), vice ordförande i Palestinska vänföreningen.