Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABBA-hyllning i Grangärde kyrka

Trots att ABBA sedan länge klivit ur rampljuset lever deras musik vidare och lockar ständigt nya lyssnare.
På söndagskvällen fick en publik på 100-talet personer i Grangärde kyrka uppleva den svenska supergruppens låtar och historia i lokal tappning.

Annons

Det var kyrkans 11-kör, musikgruppen Pralin och Maria Reinered från Smedjebacken som satt ihop en hyllningskonsert till ABBA.

Mats Dahlström (tidigare Nyström) och ledare för 11-kören berättar att idén kom upp efter en lyckad hyllning till Ted Gärdestad och hans musik i Ludvika kyrka för två år sedan.

– Vi tyckte om konceptet och beslöt oss för att göra om det med ABBA-tema, förklarar Dahlström.

Programmet i kyrkan blev en återblick i kronologisk ordning på ABBA:s karriär och låtar med Maria Reinered som ciceron och solosångerska.

Låten "Hej, gamle man" från 1970 var den första där Agnetha Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus and Anni-Frid Lyngstad sjöng tillsammans och den fick också inleda konserten.

– Vi har rotat ganska djupt i ABBA:s låtskatter och hittat en del som inte spelats så mycket, exempelvis "Cassandra", som gavs ut först när gruppen lagt av.

Mats Dahlström är alltså ledare för 11-kören, en grupp pensionärer som träffas varje onsdag klockan 11 i kyrkan för att öva, därav namnet.

Han ingår också i gruppen Pralin, där han sjunger och spelar piano. Den består i övrigt av Per Andersson, gitarr och sång, Jorma Kallela, bas, Rosali Henriksson, sång, congas och tvärflöjt samt Ninni Lorenzotti, sång.