Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABBA-hyllning i Grangärde kyrka

Trots att ABBA sedan länge klivit ur rampljuset lever deras musik vidare och lockar ständigt nya lyssnare.
På söndagskvällen fick en publik på 100-talet personer i Grangärde kyrka uppleva den svenska supergruppens låtar och historia i lokal tappning.

Annons

Det var kyrkans 11-kör, musikgruppen Pralin och Maria Reinered från Smedjebacken som satt ihop en hyllningskonsert till ABBA.

Mats Dahlström (tidigare Nyström) och ledare för 11-kören berättar att idén kom upp efter en lyckad hyllning till Ted Gärdestad och hans musik i Ludvika kyrka för två år sedan.

– Vi tyckte om konceptet och beslöt oss för att göra om det med ABBA-tema, förklarar Dahlström.

Programmet i kyrkan blev en återblick i kronologisk ordning på ABBA:s karriär och låtar med Maria Reinered som ciceron och solosångerska.

Låten "Hej, gamle man" från 1970 var den första där Agnetha Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus and Anni-Frid Lyngstad sjöng tillsammans och den fick också inleda konserten.

– Vi har rotat ganska djupt i ABBA:s låtskatter och hittat en del som inte spelats så mycket, exempelvis "Cassandra", som gavs ut först när gruppen lagt av.

Mats Dahlström är alltså ledare för 11-kören, en grupp pensionärer som träffas varje onsdag klockan 11 i kyrkan för att öva, därav namnet.

Han ingår också i gruppen Pralin, där han sjunger och spelar piano. Den består i övrigt av Per Andersson, gitarr och sång, Jorma Kallela, bas, Rosali Henriksson, sång, congas och tvärflöjt samt Ninni Lorenzotti, sång.