Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABB vinner Svenska Innovationspriset

Den nya likströmsbrytaren som ABB Ludvika och Västerås utvecklat vinner Svenska innovationspriset 2013

ABB fick på onsdagkvällen motta det Svenska Innovationspriset 2013 från Veckans Affärer och ÅF för "ett unikt och efterlängtat genombrott på energiområdet som bidrar till en mer hållbar värld".

Det är sjunde året i rad som priset delas ut och syftet är att uppmärksamma svenska innovationer som nått ett kommersiellt genomslag. Även VINNOVA är en partner i priset. ABB prisas främst för den nya brytaren för högspänd likström (HVDC).

– Det händer otroligt mycket spännande inom energiområdet idag, och vi på ABB är jätteglada över att få vara aktiva inom den utvecklingen. Vi är också väldigt stolta över genombrottet med vår nya ultrasnabba brytare för högspänd likström som bidrar till en mer hållbar värld", säger Claes Rytoft, tillförordnad global forskningschef på ABB.

Svenska Innovationspriset 2013 delades ut i går kväll i samband med Veckans Affärers seminarium "Framtidsdagen" på Grand Hôtel i Stockholm och mottogs av Mikael Dahlgren, chef för elkraft på ABB:s forskningscenter i Västerås. Förutom äran fick vinnaren 100 000 kronor.

ABB har beslutat att skänka pengarna till den ideella föreningen Mattecentrum för att stimula barn och ungdomars intresse för matematik och teknik.

Så här skriver man bland annat i nomineringsmotiveringen "Den kallas för lösningen på ett hundraårigt pussel. Med detta jättesprång i utvecklingen av strömöverföring kan bolaget bidra till såväl samhällsnytta, inte minst i Västerås och Ludvika där tekniken är utvecklad, som övergången till förnyelsebara energikällor och en mer hållbar värld. Det ger inte bara bolaget en stark position inom det växande segmentet för havsbaserad vindkraft utan försvarar dess position som global ledare på kraftområdet samtidigt som den visar på en enastående förmåga att få fram banbrytande innovationer."