Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABB-teknik ska ge kraft från öst

I somras meddelade ABB Ludvika att de framgångsrikt utvecklat världens kraftfullaste supertransformator på 1100 kilovolt.
Nu föreslår ABB:s stora Kinakund StateGrid, SGCC, att man storskaligt ska använda tekniken och flytta el från Centralasien till Europa.

Annons

ABB:s nya 1100 kilovolts UHVDC-transformator sätter nytt rekord för likströmmens spänningsnivåer och möjliggör effektiv överföring av mer elkraft över längre avstånd än människan någon gång tidigare kunnat.

Kraftlänken Xiangjiaba-Shanghai i Kina som togs i drift av ABB var världens första kommersiella 800 kilovolts UHVDC-länk. Den har en överföringskapacitet på 6 400 megawatt och sträcker sig över 2 000 km, vilket gör den till den längsta av sitt slag i drift. Den nya 1 100 kilovolts transformatortekniken möjliggör överföringar på över 10 000 megawatt och utökar räckvidden.

Kina har planer på att bygga två 1100 kilovoltslänkar inom landets gränser för att demonstrera att det fungerar.

Nu tillkännager ABB:s kinesiska HVDC-kund SGCC:s chef Liu Zenya en storskalig vision där Kina och Europa kopplas samman med ett storskaligt system med den nya spänningsnivån.

– Jag vill slå ett slag för byggandet av en interkontinental överföringsmotorväg, vilket är en kraftfull lösning för optimering av de globala energiresurserna, sa Liu Zhenya när han nyligen presenterade den nya visionen där man använder det nya likströmssystemet på 1 100 kilovolt.

Ett problem är att energikällorna inte ligger där människor bor. ABB:s stora HVDC-visionär Gunnar Asplund presenterade i mitten av 1990-talet en solig vision där man tar solkraft från Sahara i HVDC-kablar till Europa och samkör den med vattenkraft i norr och vindkraft till havs, en vision som nu håller på att blir verklighet i steg efter steg.

SGCC:s vision omfattar tre alternativa kraftlänkar från områden där det fins en stor potential (se faktaruta).

Tanken är att samköra den med Asplunds vision som numera kallas European Supergrid och Desertec.

– För 800 kilovolts DC-projekt, är sändningseffekten 8 000 megawatt och det ekonomiska överföringsavståndet 2 500 kilometer, för 1 100 kilovolt är sändningseffekten 11 000 megawatt och det ekonomiska avståndet 5 000 kilometer. Två linjer till Europa skulle kunna överföra 22 000 megawatt, säger Zhenya.

22 000 megawatt är enormt mycket. Det kan jämföras med den effekt som hela det svenska elöverföringssystemet hanterade när det var nära sin yttersta gräns den hårda vintern för fem år sedan då Svenska Kraftnät överförde 27 000 megawatt.

– Kinas Xinjiang, Rysslands Sibirien, CIS-länderna och Mongoliet är mycket rika på vind, sol och vattenkraft, med stor potential för utveckling. Dessa regioner ligger 4 000 till 8 000 kilometer från Europa. Det finns nu tre alternativ för en överföringsplan när det gäller att förverkliga den interkontinentala motorvägen.

– Jämfört med kostnaden för direkt anslutning av havsbaserad vindkraft i Nordsjön till Tyskland har våra alternativ konkurrensfördelar, hävdade Liu Zhenya när han nyligen presenterade Kinas vision att förse Europa med el från Asien på den internationella elorganisationens Gigres möte i Paris helt nyligen.

SGCC-chefen hävdar att Kina med de genomförda och planerade UHVDC-projekten och de tekniska landvinningar inom smarta elnät som gjorts bevisat att detta är tekniskt möjligt – och ekonomiskt konkurrenskraftigt.