Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABB-pensionärer upplevde nostalgi på nära håll

Det finns mycket att se i den egna kommunen och vid senaste mötet besökte Ludvikas ABB pensionärer Motor- och Nostalgimuseet i Grängesberg.

På trappan till museet möttes deltagarna av föreningens ordförande Nadja Eriksson. Efter kaffe och smörgås berättade Nadja om gamla tider i Grängesberg och vad som finns i föreningens alla lokaler och på gården.

Huset är den gamla koldrivna ångcentralen som framställde el till pumparna som pumpade upp vattnet ur gruvan. Mycket passande att frakta kol på de pråmar som återvände efter att ha levererat järnmalmen sjövägen söderut.

Museet har mycket mer än bilar att se, men speciellt ASEA:s gamla eldrivna lastbil från 1940-talet intresserade många av pensionärerna. Nytt för i år är en frisörsalong vilken tidigare fanns på Vallhallavägen i Ludvika. Någon kände igen sig och hade blivit klippt där i ungdomen.

Alla blev nostalgiska i radiorummet. Där fanns apparater man minns från ungdomen, radiogrammofoner, trådbandspelare, TV-spel och en gammal dator i form av en Commodore 64. Stor nostalgi blev det även i fotorummet där man kunde se sin första kamera.

Det finns även en ABB-inspirerad samlingslokal som kan hyras av större sällskap. På väggarna hänger tavlor med motiv från ASEA-tiden. På Nadjas önskelista finns ett gengasaggregat som museet saknar och en s k puta som stabbläggarna hade på axeln. Just en sådan puta har tidigare stulits från museet.